MINISTARKA TRIVIĆ I PREDSTAVNICA UNICEFA POSJETILE RESURSNI CENTAR ZA INKLUZIVNO VASPITANjE U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

MINISTARKA TRIVIĆ I PREDSTAVNICA UNICEFA POSJETILE RESURSNI CENTAR ZA INKLUZIVNO VASPITANjE U BIJELjINI


Foto
Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Srpske je, zajedno sa predstavnicom Unicefa u BiH Rovnak Kan posjetila danas Područnu kancelariju resursnog centra za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje Centra „Budućnost“ Derventa, koja je smještena u Područnom odjeljenju Ledinci Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Bijeljina.

Trivićeva je podsjetila da su u septembru prošle godine počeli da rade resursni centari za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje kao regionalne kancelarije Centra „Sunce“ Prijedor, Centra „Zaštiti me“ Banja Luka, Centra za vaspitanje i obrazovanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banja Luka i Centra „Budućnost“ Derventa.
 
Istakla je da je cilj bio da se usluga ova četiri centra proširi regionalno i učini dostupnijom većem broju djece u Republici Srpskoj, pa su kancelarije otvorene u Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju. Navela je da je cilj da se resursni centri uvežu sa svim relevantnim institucijama kako bi se podigla svijest o značaju inkluzivnog vaspitanja i obrazovanja za razvoj pojedinca, ali i društva u cjelini.
 
Trivićeva je zahvalila Unicefu, kao partneru u ovom projektu, jer je izdvojio sredstva za uspostavljanje rada resursnih centara i najavila saradnju sa Unicefom u okviru dva nova projekta – „Podrška inkluzivnom obrazovanju upotrebom asistivnih tehnologija“ i „Unapređenje inkluzije i partnerstva sa porodicom u vaspitno-obrazovnom procesu“.
 
Predstavnik Unicefa u BiH Rovnak Kan istakla je da resursni centar ima za cilj da pomogne djeci da se ostvare njihovi kapaciteti, da se otkriju njihovi potencijali i da u tom smislu ne budu zapostavljena.
 
– Druga važna stvar je uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju u konvencionalno obrazovanje, što je proces koji zahtijeva prilagođavanje i osoblja i djece i specijalne obuke – rekla je Rovnak Kan.
 
Direktor bijeljinske Osnovne škole „Vuk Karadžić” Predrag Račanović smatra da je otvaranje Resursnog centra za ovu regiju veoma značajno, jer tu gravitira 18 osnovnih škola, od kojih većina nema zaposlene defektologe kao stručne saradnike.
 
Direktor derventskog Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost” Vladan Popović izjavio je da kancelarija u Bijeljini odgovara na zahtjeve osnovnih škola i predškolskih ustanova sa područja Bijeljine, Lopara i Ugljevika.

(Srpska Info)