GRADONAČELNIK PETROVIĆ: PLANIRANA ADAPTACIJA VODOTORNjA, NA VRHU UGOSTITELjSKI OBJEKAT SA VIDIKOVCEM :: Semberija INFO ::

 

GRADONAČELNIK PETROVIĆ: PLANIRANA ADAPTACIJA VODOTORNjA, NA VRHU UGOSTITELjSKI OBJEKAT SA VIDIKOVCEM


Foto
-Vodotoranj je i svojevrsni spomenik početka vodosnabdijevanja grada, koji ima dugu istoriju i priču. U unutrašnjosti se nalazi rezervoar zapremine 1500 metara kubnih. Njagova prvobitna uloga je bila da iz rezervoara, prirodnim padom, grad snabdijeva vodom za piće, a voda je u rezervoar ubrizgavana pumpama, piše gradonačelnik Petrović na svojoj FB stranici.

Vremenom se grad razvijao, kao i vodovodni sistem, a tu tendenciju nije pratila i izgradnja novih objekata sa istom namjenom, tako da postojeći kapacitet rezervoara čini svega 10% od trenutnih potreba za vodom. Kada bi se grad danas na taj način snabdijevao vodom, bilo bi potrebno izgraditi još oko deset objekata identičnih sadašnjem vodotornju. Instalacije na vodotornju se redovno održavaju i u svakom momentu se može pustiti u sistem. On treba da izravna potrošnju u toku dana i da bude rezervoarski prostor u slučaju havarija, da se može napuniti i tu zapreminu koristiti.

-Imajući u vidu da je u pitanju objekat koji je u izvornom obliku sagrađen prije više od nekoliko decenija, te koga već nagriza zub vremena, pojavila se potreba za cjelovitim i sveobuhvatnim tretmanom čitavog objekta. Kako bi mu dali novi izgled i vratili stari sjaj,



Grad Bijeljina je raspisao konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog idejnog rješenja za adaptaciju i rekonstrukciju kako bi se unaprijedile njegove ambijentalne vrijednosti - adaptacijom postojećeg objekta, piše Petrović.

Konkursom je zahtjevano da rješenje bude kvalitetna urbanističko-arhitektonska postavka i kompozicija. Ono treba da bude funkcionalno i da ambijentalno unaprijedi prostor i samim tim ga učini prepoznatljivim i atraktivnim za širok spektar korisnika, kako bi pomenuti lokalitet dobio i svoju turističku, kulturnu i urbanističko-arhitektonsku vrijednost. Idejno rješenje bi trebalo da obuhvati spoljno i unutrašnje uređenje sa mogućnošću adaptacije prostora na vrhu objekta vodotornja u ugostiteljski objekat sa vidikovcem.

- Na konkurs su pristigla dva rada, oba će biti prezentovana javnosti do kraja aprila ove godine i biće organizovano glasanje. Svi zajedno ćemo odlučivati i nakon izbora krećemo sa daljim akcijama. Da nam Bijeljina bude značajna tačka na turističkoj mapi i da laganim ali sigurnim koracima radimo na uređenju i modernizaciji naše Bijeljine, zaključuje Petrović.

(Bijeljina danas)