SUZIĆ: SLIJEPA LICA SU U ZAPEĆKU :: Semberija INFO ::

 

SUZIĆ: SLIJEPA LICA SU U ZAPEĆKU


U prostorijama Biblioteke „Filip Višnjić“ Bijeljina, danas je održan konsultativni sastanak predsjednika Saveza slijepih Republike Srpske sa predstavnicima lokalnih organizacija slijepih iz Bijeljine, Zvornika i Vlasenice.
Na dnevnom redu našla su se mnoga pitanja koja su od značaja za njih.

Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske, rekao je da su se na nivou rukovodstva Saveza odlučili da u februaru, obiđu sve centre i da u užim sastavima sa predstavnicama iz šest regija obave razgovore nakon dugo vremena, jer to nije bilo moguće zbog pandemije.

-Obišli smo pet regija do sada, sutra imamo sastanak u Banjaluci i mogu da zaključim da je na teritoriji cijele RS, nedovoljan odziv lokalnih zajednica što se tiče podrške našim organizacijama. Postoje izuzeci, pojedini gradovi i opštine, ali oni su u manjini. To je posljedica nezainterosvanosti naših članova, odnosno lidera lokalnih udruženja i organizacija, da bi se izborili za bolji status. Mi sa republičkog nivoa, pokušavamo i na nivou Republike to pitanje da uredimo, kako bi obavezali lokalne zajednice da se status naših udruženja, jer Savez ima status organizacije od javnog interesa, pa samim tim želimo i da se taj status obezbijedi i za naša lokalna udruženja, da bismo mogli lakše funkcionisati i imati bar minimalnu podršku od lokalne zajednice. To je samo jedan od problema, a ima ih mnogo“, rekao je Suzić.

On je dodao da su slijepa lica u zapećku od strane poslodavaca i da nemaju podršku i njihovo povjerenje, iako su po njegovim riječima savjesni i uzorni radnici.

Ljiljana Jović, predsjednica Udruženja slijepih i slabovidih Bijeljina, regija Bijeljina, Ugljevik, Lopare, rekla je da članove njihovog udruženje  čini starija populacija ljudi i da je do pandemije brojalo  oko 100 članova, a sada broji oko 80, jer korona je odnijela brojne živote. Oni kao udruženje se trude da imaju godišnje aktivnosti.

Ljubinko Rebić, predsjednik Organizacije slijepih Zvornik, reko je da njihovo udruženje broji oko 150 aktivnih članova, a preovladavaju starija lica, znatan broj članova srednje životne dobi, a veoma mali broj djece.

-Podršku od Grada Zvornika imamo, ali ja uvijek kažem da bi ona mogla biti i veća, ali u odnosu na druge organizacije mi zavređujemo i imamo podršku naše lokalne uprave“, rekao je Rebić.

Milenko Jović, predsjednik Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih Vlasenica, koja djeluje na području opština Vlasenica, Milići, Šekovići i Han Pjesak, rekao je da imaju 35 članova, a da su u proceduri  još tri, četiri osobe koje prikupljaju dokumentaciju za učlanjivanje.

- U našoj organizaciji imamo dvoje zaposlenih, jedno je zaposleno kao fizioterapeut, a jedno radi u Organizaciji Crvenog krsta u Han Pjesku, pored zaposlenih imamo još dva člana koja traže zaposlenje i jedno dijete koje pohađa školu redovno. Naša organizacija se finansira iz budžeta ove tri opštine, a do prije 10 godina finansirali smo se iz budžeta Opštine Han Pjesak. Prioritet dajemo poboljšanju socijalno -ekonomskog položaja članstva i uslova rada organizacije. Kroz projekte najviše sredstava ostvarujemo i na taj način pokušavamo nadoknaditi dio sredstava koja ne dobijamo od opština“, rekao je Jović.

Semberija info