PETROVIĆ: "PROJEKAT SNOVA" - TOPLIFIKACIJA GRADA I SMANjENjE ZAGAĐENjA :: Semberija INFO ::

 

PETROVIĆ: "PROJEKAT SNOVA" - TOPLIFIKACIJA GRADA I SMANjENjE ZAGAĐENjA


Foto
Nivo zagađenja vazduha u Bijeljini je visok, a potvrda toga su rezultati mjerenja koja se sprovode od 2006. godine, piše na svojoj FB stranici gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.
 
Razlozi za ovu zabrinjavajuću činjenicu su brojni: geografski položaj (grad se nalazi u ravnici), promjena klime, širenje grada, što za posljedicu ima porast emitovanja zagađujućih čestica, prisutnost velikog broja individualnih kućnih ložišta u zimskim mjesecima ali i u javnim objektima (zgrada Suda, Muzička škola, Episkopske rezidencije, Poreska uprava...) gdje se i dalje za kotlovnice, kao osnovni emergent, najčešće koristi ugalj lošeg kvaliteta, veliki broj nesaniranih deponija, industrijska zona - naselje Intergaj i Toplana.
 
Rješenje za ovakvu situaciju, piše Petrović, je pronalazak alternative kada je riječ o energentima, a gas je jedno od tih rješenja kojim će biti smanjena emisija ugljen-dioksida u atmosferu.

Projekat gasifikacije grada je završen. Izgrađen je i stavljen pod pritisak kompletan gasovod u dužini od 320 kilometara, kompletna infrastruktura je razvedena, tako da kada budu stvoreni odgovarajući uslovi od strane regulatora, može se krenuti sa kućnim gasnim priključcima.

Preostalo je da se izvrši ugradnja opreme na mjerno-regulacionoj stanici, radi dobijanja konačne upotrebne dozvole za gasovod, a radovi su ugovoreni sa kompanijom „Tartarini".

Rok završetka radova je 15. mart tekuće godine, a potom će biti sprovedeno priključenje na gasovod Batajnica - Sarajevo, piše gradonačelnik. Nakon toga slijedi tehnički prijem na mjerno-regulacionoj stanici u Šepku i izdavanje konačne upotrebne dozvole za kompletan objekat transportnog gasovoda Šepak - Bijeljina.
 
Grad Bijeljina je regulisao sve obaveze iz svoje nadležnosti - izdate su građevinska i upotrebna dozvola nakon više od deset godina, koliko je gasovod u Bijeljini aktuelna tema. Petrović je najavio da će se u narednom periodu razmatrati i pitanje subvencija za domaćinstva za ekološke vrste goriva, ali tek pošto krene distribucija gasa.

Osim gasifikacije, potencijalni novi sistem toplifikacije mogu biti zasnovani upravo na činjenici da veliki dio naše ravnice leži na geotermalnim vodama. što je pokazalo geoistraživanje od prije tri decenije. Rezerve su ogromne, a prednost, u odnosu na naftu, je ta što na geotermalne vode ne utiče stanje cijena na svjetskom tržištu.

Često možemo čuti komentare kako je neophodno da se što prije iskoristi potencijal geotermalnih voda za toplifikaciju, ali ono što građani moraju znati jeste da se svih ovih godina po tom pitanju nije uradilo mnogo i da se radi o procesu koji zahteva velika finansijska ulaganja. Gotovo je sigurno da Grad bez stranih donacija i pomoći sa republičkog nivoa ne može sprovesti u djelo ovako veliki projekat.

Napravili smo prvi korak i ove godine sam se u ime Grada obratio Evropskoj banci za obnovu i razvoj u BiH s prijedlogom saradnje u energetskom sektoru, konkretno na projektu toplifikacije grada Bijeljina. Pomenuta banka je sinonim za podršku projektima koji se tiču unapređenja životne sredine, odnosno favorizovanje obnovljivih izvora energije, dodaje Petrović.

Za potrebe realizacije ideje toplifikacionog sistema u Bijeljini, 2014. godine je urađena „Studija toplifikacije grada Bijeljina", kojom su obuhvaćeni podaci o lokacijama geotermalnih voda, potrebama za toplotnom energijom grada, energetskim potencijalima, prijedlozima izgradnje toplifikacionog sistema, fazama izgradnje, uticaju na okolinu, kao i finansijske kalkulacije.

Kako se od tada ništa nije radilo po pitanju aktuelizacije ovog projekta, ideja je da se pomenuta studija koriguje, jer su se brojne okolnosti promijenile. Tu se, prije svega, misli na diverzifikaciju energetskih izvora, cijenu opreme, finansijske proračune, ali je, takođe, neophodno izvršiti detaljnije analize po pitanju integracija, odnosno novog okruženja, kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, kao i detaljnije analize i proračuni u vezi sa konkretnim rješenjima.

Smatraćemo uspjehom ako ove godine završimo projekat uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj, kako bi od sljedeće mogli da potražujemo finansijska sredstva da se ovaj, slobodno mogu reći "projekat snova", realizuje! Nije jednostavno, neophodna su višemilionska ulaganja, ali ako se budemo držali tog kursa i u tome budemo istrajni i uporni, san se može i ostvariti, čime bi se problem zagađenja u Bijeljini riješio u velikoj mjeri.

Pored svega navedenog ne smijemo zaboraviti ni ozelenjavanje javnih površina i pošumljavanje okoline. Za 2022.godinu u planu su završetak ozelenjavanja uz kanal Dašnicu, sadnja oko 120 sadnica u Ulici Stefana Dečanskog i izgradnja parka u naselju Knez Ivo od Semeberije. Ulaganje u kvalitetnu životnu sredinu nije samo neosporna potreba, nego i obaveza, kako prema sadašnjim, tako i prema budućim generacijama, zaključuje Petrović.