GRADONAČELNIK: DA LI SE BIJELjINSKI VODOVOD CILjANO GURA U STEČAJ!? :: Semberija INFO ::

 

GRADONAČELNIK: DA LI SE BIJELjINSKI VODOVOD CILjANO GURA U STEČAJ!?


Foto
Čelni ljudi AD „Vodovod i kanalizacije“ Bijeljina danas su održali konferenciju za medije kako bi javnost upoznali sa trenutnom situacijom u ovom preduzeću. Generalni direktor Dragiša Tanacković je napravio kratku retrospektivu svega učinjenog od kako je, septembra mjeseca 2021. godine preuzeo odgovornost prvog čovjeka AD „Vodovod i kanalizacija“. Svi preduzeti poslovni potezi rađeni su u duhu racionalnog poslovanja te smanjenja svih suvišnih troškova.

-Međutim, problem je u naslijeđenim obavezama odnosno dugovanjima koja su se akumulirala godinama unazad od kojih su prema Poreskoj upravi RS milion i po KM, Elektroprivredi milion KM, JP „Vode Srpske“ preko pola miliona, razne pozajmice, dugoročni i kratkoročni krediti. Svjesni preuzetih obaveza, uprava je dala prijedlog Nadzornom odboru a zatim i Skupštini akcionara o kreditnom zaduženju kako bi naslijeđene obaveze bile izmirene“, rekao je Dragiša Tanacković, generalni direktor AD „Vodovod i kanalizacija“.

Obzirom da na posljednjoj Skupštini Grada Bijeljina ovom preduzeću nije dato zeleno svijetlo za ulazak u proces kreditnog zaduženja, te da im je Poreska uprava RS blokirala račune, radnici AD „Vodovod i kanalizacija“ našli su se u teškoj situaciji.

Predstavnici AD „Vodovod i kanalizacija“ naglasili su da će, pored neisplaćene januarske i februarske plate radnicima, ovo preduzeće vrlo skoro imati problema sa redovnim ulaganjem u sredstva za rad, opremu i alate.



-Želim da upoznam javnost i odbornike Skupštine Grada Bijeljina koji su uputili na doradu Odluku o davanju garancija za kreditno zaduženje AD „Vodovod i kanalizacija“ da važnih hemijskih sredstava kojima osiguravamo zdravu vodu na zalihama imamo samo do 25. marta ove godine. Ukoliko se do tog datuma ne obezbijede finansijska sredstva za sirovine i repromaterijal mi nećemo moći garantovati redovno vodosnabdijevanje Bijeljine i redovno prečišćavanje otpadnih voda na području grada“, izjavio je Ninoslav Spasojević, vd Izvršnog direktora Tehničkog sektora.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović je apelovao na odgovorne u Skupštini Grada Bijeljina da što prije sazovu vanrednu sjednicu skupštine sa samo jednom tačkom dnevnog reda: AD „Vodovod i kanalizacija“. Pozvao je i odbornike skupštinske većine da političku borbu u ovom slučaju ne vode preko leđa radnika AD „Vodovod i kanalizacija“ i svih građana Bijeljine kojima se u ovakvoj konstelaciji odnosa dovodi u pitanje redovna isporuka zdrave vode.

-Pozivam odbornike skupštinske većine na razum. Neka stave na stranu činjenicu da je predlagač konkretne Odluke gradonačelnik, neka razmišljaju o AD „Vodovod i kanalizacija“ i radnicima ovog preduzeća. Ili je nekome u interesu da ovo preduzeće ode u stečaj?“, pitao je gradonačelnik Petrović.

(Semberija info)