ČISTA BIJELjINA-GRAD BEZ SMEĆA :: Semberija INFO ::

 

ČISTA BIJELjINA-GRAD BEZ SMEĆA


Čista životna sredina je globalno pitanje i ono ne smije da podliježe bilo kakvim osporavanjima političke, interesne ili neke druge grupe, poručeno je na Okruglom stolu „Čista Bijeljina – grad bez smeća“ koji je organizovao Savjet za zaštitu životne sredinei održivi razvoj Republičke stranke Srpske.
 
Član Savjeta Marijana Ranković rekla je da je cilj okruglog stola da se kroz konstruktivan dijalog dođe do više prijedloga za efikasno sprečavanje prljanja grada, ali i da se pospješi njegovo čišćenje.
 
- Prijedlozi koje smo mi pripremili ići će u tri smjera – poboljšanje higijene, jače provođenje propisanih kaznenih mjera i edukacija mladih, ali i odraslih. Planirali smo prezentacije u kojima ćemo imati i primjere iz Beča, najčistijeg grada u Evropi'', navela je Rankovićeva.
 
Predsjednik Republičke stranke Srpske Mladen Petrović pozvao je i druge političke partije, udruženja i organizacije da pokrenu diskusiju o ovom važnom pitanju.
 
- Moramo početi od kućnog praga, ako želimo da imamo čistu Bijeljinu. Svi se moramo uključiti jer smo svjedoci da prethodnih mjeseci nismo mogli da se ponosimo izgledom našeg grada. Podizanje svijesti i edukacija su tačke na kojima treba da se radi svakodnevno'', naglasio je Petrović.
 
Helena Stojić iz Udruženja „Ada“ smatra da je problem u tome što se lokalna zajednica i pojedinci uvijek bave posljedicama, a ne prevencijom.
 
- Naše udruženje je očistilo tone smeća, posadili smo stotine sadnica, ali mi ne možemo da se time bavimo beskonačno. Cilj nam je da pomognemo da se u prvi plan istaknu edukacija i pravilno sankcionisanje'', dodala je Stojićeva.
 
Okrugli sto „Čista Bijeljina-grad bez smeća“organizovan je u Muzeju Semberije, a pozvani su predstavnici ekoloških udruženja, nadležnih službi u Gradskoj upravi, zatim predstavnici ustanova i institucija iz oblasti ekologije, kao i predstavnici svih političkih partija sa područja grada Bijeljina.
 
Mišljenja o ovoj značajnoj temi, osim članova Savjeta, iznijeli su predstavnici ekoloških udruženja „Eko-put“ i „Ada“, zaposleni u Komunalnoj policiji, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, građani Bijeljine i predstavnici političkih stranaka.
 
Zaključci sa Okruglog stola biće naknadno predstavljeni javnosti, poručili su iz Republičke stranke Srpske.

Semberija info