ŽENE UG „OTAHARIN“ OBILjEŽILE 8. MART :: Semberija INFO ::

 

ŽENE UG „OTAHARIN“ OBILjEŽILE 8. MART


Foto
Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ danas je na gradskom trgu organizovalo nekoliko aktivnosti povodom 8. marta Međunarodnog dana žena. Sve je isplanirani i sprovedeno kako bi se čuo glas žena koji poziva na poštovanje ljudski prava i nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku diskriminacije.

-Nažalost, možemo reći da borba za ženska prava, koja traje posljednjih 300 godina nije donijela rezultate kakvim smo se nadali. Iako su ljudska prava i formalno zaštićena Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i slobodama, i dalje su ženska ljudska prava najkrhkiji dio sistema ljudskih prava i zato ih moramo neprestano štititi.

Činjenica da sve žene jednako ne uživaju ljudska prava najbolje se vide na primjeru žena koje dolaze iz marginalizovanih grupa kao što su žene iz romske populacije, žene iz socijalno ugroženih porodica, itd. Zato Osmi mart i postoji. Da možemo izaći na ulicu i dići glas za prava svih ljudi i prava svih žena kako bi žene bile ravnopravne a njihova prava poštovana.

Borba za ženska ljudska prava i danas traje jer bilo kakva kriza, politička ili ekonomska da se pojavi, najprije nastradaju ženska ljudska prava“, izjavila je Bojana Jovanović, programska direktorica UG „Otaharin“ uz napomenu da je Međunarodni dan žena ustanovljen kao podsjećanje za političku borbu ondašnjih žena da imaju prava koja imaju danas.

(Semberija info)