NAGLI PORAST CIJENA NIJE ZAOBIŠAO NI RIBARNICE :: Semberija INFO ::

 

NAGLI PORAST CIJENA NIJE ZAOBIŠAO NI RIBARNICE


Postoji mogućnost i da ne bude ribe

S obzirom da je Vaskršnji post počeo u ponedjeljak, sedmog marta i trajaće do 24. aprila, odnosno do Vaskrsa, posjetili smo bijeljinsku ribarnicu „Željko“ i raspitali se o ponudi, ali i cijenama ribe.
Nagli porast cijena namirnica na tržištu nije zaobišao ni ribu, u odnosu na prethodni period cijena ribe je veća, ali, kako kažu trgovci, postoji tendencija da će i dalje rasti.

Željko Savić, vlasnik ribarnice „Željko“, rekao je da je potražnja za ribom porasla, s obzirom da je počeo post, ali su i cijene veće.

-Neka riba se još uvijek može kupiti po istim cijenama, ali su cijene, uglavnom,  veće i neće se na ovim, sigurno, zadržati. Za sada ribe ima, ali šta će biti u narednom periodu, ne zna se. U posljednje dvije godine proizvođači ribe su smanjili proizvodnju. Može se dogoditi i da ne bude ribe za predstojeće slave. Moja preporuka je da svi koji imaju mogućnost, odnosno zamrzivače na vrijeme kupe ribu za slavu, da se pred slavu ne nađu u situaciji da je nemaju gdje kupiti“, istakao je Savić.

Željko Savić je dodao da se za vrijeme posta najviše kupuju oslić, šaran, tolstolobik i pastrmka.
Trenutno šaran kod njih košta devet konvertibilnih maraka po kilogramu, pastrmka 11 konvertibilnih maraka, a tolstolobik je 6,5 konvertibilnih maraka. Cijena oslića zavisi od vrste i kreće se od pet do 8,5 konvertibilnih maraka. Lignje su od devet do 14 konvertibilnih maraka, skuša je 6,5 konvertibilnih maraka, girice 3,5 konvertibilne marke, pangasius je od 6,5 do devet konvertibilnih maraka.

U ribarnici podsjećaju da u ponudi imaju i riblje glave, čija je cijena dvije konvertibilne marke po kilogramu i riblje iznutrice koje su tri konvertibilne marke po kilogramu, a koje se najčešće koriste za priremu riblje čorbe.
Za nepovjerovati je koliko u bijeljinskim ribarnicama poskupjela i usluga čišćenja i pečenja ribe.  Za čišćenje i pečenje ribe po kilogramu morate platiti 3,5 konvertibilne marke.