ZDRAVLjE BUBREGA ZA SVE :: Semberija INFO ::

 

ZDRAVLjE BUBREGA ZA SVE


Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan borbe protiv bolesti bubrega, odnosno obilježava se svake godine drugog četvrtka u martu.  Ova globalna kampanja se vodi od 2006. godine, a ove godine se obilježava pod sloganom „ Zdravlje bubrega za sve“. Cilj ove kampanje je da se podigne svijest stanovništva o jednom tako bitnom organu, parnom koji ima značajnu ulogu za održavanje života.

Najvažnije funkcije bubrega su izlučivanje tečnosti iz našeg organizma, kao i izlučivanje toksičnih materija. Koliko je on bitan organ, govori i informacija da u toku jednog dana on isfiltrira od 20 do 25 % krvi koje srce ispumpa, odnosno 1.800 litara, a tokom dana napravi 180 litara urina od čega izluči jednu do dvije litre, a sa njim izlaze i svi toksini, višak elektrolita i svi nus produkti iz organizma da bi on ostao zdrav.


-Hronična bubrežna bolest je u porastu, a može se reći da je uzrok tome povećan broj bolesnika na prvom mjestu  sa dijabetes melitusom, na drugom mjestu je hipertenzija, zatim gojaznost, nezdrav način života'', rekla je dr Dragana Nešković, internista – nefrolog i šef Odjeljenja za internističke grane u Bolnici „Sveti vračevi“ Bijeljina.
-Bosna i Hercegovina ima endemska područja i mi sada se nalazimo na jednom takvom području i upravo zbog toga potrebno je da se poveća svijest o preventivnim pregledima za rano otkrivanje hronične bubrežne bolesti.  Ona kada dođe u završnu fazu ne postoji izlječenje, u tom momentu jedini vidovi liječenja su dijaliza ili transplantacija. Rane faze ove bolesti su, nažalost asimptomatske, nekada dođe i do oštećenja 80% tkiva bubrega, prije nego što se pojave simptomi“, kazala je dr Nešković.


Dr Nešković je dodala se u Bolnici „Sveti vračevi“ Bijeljina trude da rade preventivne preglede, da osavremenjavaju njihovu dijagnostiku i da im u tome pomaže menadžment bolnice i direktor profesor dr Zlatko Maksimović.

-Preventivne preglede bi trebali da obave osobe u riziku, a to su pacijenti koji imaju hipertenziju, dijabetes melitus, osobe sa pozitivnom porodičnom anemnezom na balkansku endemsku nefropatiju, na policističnu bolest bubrega, na glomeronefritise, gojazne osobe, osobe preko 60 godina starosti, pušači, osobe sa jednim bubregom i osobe koje uzimaju lijekove protiv bolova“, kazala je  dr Nešković i naglasila da postoji osam „zlatnih“ pravila za zdravlje bubrega.

-Budite fit, krećte se, redovno kontrolišite nivo šećera u krvi, krvni pritisak, nemojte pušiti, budite fizički aktivni, uzimajte dovoljnu količinu tečnosti, ukoliko imate preko 40 godina smanjite uzimanje soli, pet grama dnevno se preporučuje, kao i da racionalno koristite lijekove protiv bolova, a  ukoliko imate naslednost za hronično bubrežno oboljenje idite na redovne preglede,“ istakla je dr Nešković.

Dr Marina Marić, pedijatar – nefrolog, rekla je da su kod djece najčešće infekcija urinarnog trakta, a komplikovane infekcije mogu dovesti do oštećenja bubrežnog parenhima i do dolaska takozvane ožiljne nefropatije, a koja uvodi u progresiju bubrežne bolesti.

- Hronična bubrežna bolest kod djece je gubitak bubrežne funkcije, tokom nekoliko mjeseci i dužeg vremenskog perioda.  Najčešći uzroci oboljenja kod djece koje dovode do progresije bubrežne funkcije i terminalne bubrežne insuficijencije su kongenitalne anomalije.  Kod oboljenja bubrega kod djece bitna je rana prevencija i renoprotektivna terapija, koja je najuspješnija u ranom stadijumu bubrežne insuficijencije. Jako je važno da se obavi registracija takve djece, odnosno djece sa visokim rizikom za razvoj ove bolesti, a to su djeca sa intrauterinim zastojem u rastu, djeca koja su imala akutnu bubrežnu insuficijenciju, te djeca koja su imala nefritični sindrom, hemolitički – uremički sindrom, vaskulitis,  recidivantnim urinarnim infekcijama, refluksnom nefropatijom, dijabetesom, sa povišenim krvnim pritiskom i djeca sa pozitivnom porodičnom anemnezom na fjoreditarne nefritise i djeca sa urološkim problemima“, rekla je dr Marić. 
 
Semberija info