DOBRA VIJEST ZA KORISNIKE ALTERNATIVNOG SMJEŠTAJA U NASELjU PET JEZERA :: Semberija INFO ::

 

DOBRA VIJEST ZA KORISNIKE ALTERNATIVNOG SMJEŠTAJA U NASELjU PET JEZERA


Institut jednokratne novčane pomoći građanima u stanju potrebe je nešto što Gradska uprava Grada Bijeljina primjenjuje godinama unazad. Uglavnom su se za pomoć obraćali građani koji su u teškoj materijalnoj situaciji, za prevazilaženje svakodnevnih životnih izazova, za liječenje člana porodice, za sanaciju neuslovnih stambenih objekata, itd. Tokom prošle, 2021. godine Gradskoj upravi je podneseno 364 zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć na ime koje je tokom godine isplaćeno 63.115 konvertibilnih maraka.

Budžetom za 2022. godinu predviđeni iznos za ovu vrstu socijalnih davanja je sa planiranih 80.000 smanjen na 35.000 KM.

-U uslovima smanjenog budžeta i povećenog broja zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć Gradska uprava Grada Bijeljina je dovedena u situaciju da neće moći izaći u susret svim našim sugrađanima. Od planiranih 80 hiljada na raspolaganju imamo 35 hiljada konvertibilnih maraka. Stoga pozivamo građane koji imaju potrebu da im se na ovaj način pomogne da se svojim zahtjevima obrate Centru za socijalni rad Bijeljina. Oni su i do sada bili u prilici da građanima pomažu na ovaj način s tim da im je ove godine iznos za jednokratne novčane pomoći povećan na 150 hiljada KM“, rekao je Radiša Petrović, savjetnik gradonačelnika Bijeljine, Ljubiše Petrovića.

U cilju rješavanja stambenog pitanja izbjegličke populacije, prije 23 godine, opština Bijeljina je u saradnji sa organizacijama OSCE, OHR i UNHCR u naselju Pet jezera izgradila 35 stambenih objekata za alternativni smještaj izbjeglih lica. Tada, opština Bijeljina preuzela je na sebe obavezu da ni jednu stambenu jedinicu ne može prodati sve dok se o tome ne saglase svi učesnici sporazuma. Zbog toga 140 porodica još uvijek ne može da trajno riješi svoj stambeni status.

-Već neko vrijeme razgovaramo sa predstavnicima ove tri međunarodne organizacije kako bismo obezbijedili njihovu saglasnost za rješavanje ovog problema. U najskorije vrijeme, možda čak i sljedeće sedmice, potpisaćemo sporazum o rješavanju stambenog problema za sedam porodica koje stanuju u ovom naselju. Radi se o šest porodica poginulih boraca i jednoj porodici ratnog vojnog invalida“, rekao je Radiša Petrović.

Semberija info