KOORDINACIONI ODBOR BORAČKIH ORGANIZACIJA REGIJE: NEZADOVOLjNI SA ZAKLjUČCIMA SA SJEDNICE NSRS :: Semberija INFO ::

 

KOORDINACIONI ODBOR BORAČKIH ORGANIZACIJA REGIJE: NEZADOVOLjNI SA ZAKLjUČCIMA SA SJEDNICE NSRS


Na sastanak Koordinacionog odbora boračkih organizacija Regije (Grad  Bijeljina, Distrikt Brčko,opštine:Ugljevik, Lopare, Donji Žabar i Pelagićevo), konstatovano je da se nedavno održana posebna sjednica NSRS, „pretvorila u samopromociju određenih ljudi, organizacija i poslanika, koji su se na sjednici najmanje bavili boračkom problematikom“. Predsjednik bijeljinske Gradske boračke organizacije, Miodrag Stevanović je u izjavi rekao da ni jedan pomak na bolje, nije ostvaren za boračku populaciju.

-Mi ćemo nastaviti sa aktivnostima i radom na jedinstvu i jačanju Boračke organizacije, jer to je jedina organizacija koja postoji 29 godina i okuplja najveći broj članova. Siguran sam da smo jedina organizacija koja nije pod patronatom ni jedne političke partije i zato i jesmo na udaru mnogih“, rekao je Stevanović. Predsjednik Opštnske boračke organizacije iz Lopara Risto Radić rekao je da je zaključak sastanka Koordinacionog odbora da „smatraju da se tok posebne sjednice NSRS, na kojoj se raspravljalo o stanju u oblasti boračko-invalidske zaštite odvijao po unaprijed utvrđenom scenariju vladajuće većine i izvršne vlasti, koji je rezultirao usvajanjem zaključaka koji su unaprijed definisani“.


-Tim zaključcima se ne doprinosi poboljšanju statusnog i materijalnog položaja boračkih kategorija, a zaključci predstavljaju vještu manipulaciju izvršne vlasti, jer se istim definišu mjere koje se primijenjuju duži niz godina bez rezultata. Smatramo da dosadašnji institucionalni oblici borbe i zalaganja za prava boračkih kategorija kroz razgovor, više nemaju ikakvog smisla i da se mora preći na pripremu i organizovanje vaninstitucionalnih oblika borbe za prava boračkih kategorija“, rekao je Radić i u ime Koordinacionog odbora pozvao predsjednike opštinskih i gradskih boračkih organizacija na zajednički sastaanak radi postizanja punog  jedinstva BORS-a i definisanja daljih koraka. Predsjednik Opštinske boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković, naglasio je da su nezadovoljni zaključcima koji su usvojeni na sjednici NSRS.

-Sa zaključcima koje su usvojili na sjednici NSRS ne vidimo da će se poboljšati status boraačkih katerija. Ogorčeni smo i na podjele koje su iskazane na posebnoj sjednici, kao i na postojanje velikog broja udruženja koja su više predstavljala sebe, nego što su štitili interese boračkih kategorija“, rekao je Marinković i naglasio da svi znaju da zaključak na NSRS da se formira komisija znači da, kako je rekao, „formiraš komisiju kad hoćeš da nešto ne uradiš“.

-Pozivam sve predsjednike opštinskih i gradskih boračkih organizacija da se ubrzo sastanemo, razgovaramo i dogovaramo, da jedinstveno tražimo veće invalidnine, veći borački dodatak i da ne dozvolimo da nas bilo ko dijeli“, poručio je Marinković.

Semberija info