JZU BOLNICA „SVETI VRAČEVI“: TRODNEVNI MEĐUNARODNI KONGRES HISPA BH U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

JZU BOLNICA „SVETI VRAČEVI“: TRODNEVNI MEĐUNARODNI KONGRES HISPA BH U BIJELjINI


Drugi međunarodni kongres HISPA BH „Sveobuhvatni pristup u zaštiti srca i krvnih sudova – postkovid era“, održaće se od 1. do 3. aprila, u organizaciji Udruženja HISPA BH (Udruženje Centara za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga), Bolnice „Sveti vračevi“ i Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje - ISVH. Ovaj međunarodni naučni skup održaće se pod generalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, a pokrovitelji su i ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj RS. Kongres će se održati uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i vladike Fotija. Predsjednik Organizacionog odbora Kongresa i direktor Bolnice „Sveti vračevi“ profesor dr Zlatko Maksimović, istakao da je riječ od značajnom događaju, kako za Bijeljinu, RS i BiH, tako i za region.


-Pripreme za kongres teku odlično, a očekuje se više stotina učesnika iz zemlje i inostranstva, što me posebno raduje. Velika je čast i zadovoljstvo kad se jedan ovakav značajan skup međunarodnog karaktera održava u Bijeljini, a posebno smo ponosni što je Bolnica „Sveti vračevi“ organizator događaja. Predavači će biti vodeći svjetski stručnjaci iz oblasti kardiovaskularnih bolesti koji će doprinijeti razmjeni novih znanja i iskustava, a razmjena znanja je imperativ za razvoj medicinske nauke“; rekao je prof. dr Maksimović i dodao da će na kongresu će biti devet tema. Prva tema je kovid i postkovid, zdravstveni, socijalni i fenomenološki problem, druga tema je prevencija infarkta miokarda i šloga u postkovid eri, ljekar porodične medicine kao osnovni stub zaštite, treća se odnosi na prevenciju ili intervenciju, šta smo naučili u 21. vijeku, četvrta tema se odnosi na poremećaje ritma u kovid 19 pandemiji i postkovid sindromu-savremeni terapijski pristup, peta tema je hipertenzija-od prevencije do denervacije, sveobuhvatni pristup za dugoročnu zaštitu, šesta tema je diabetes mellitus-multidisciplinarni pristup u zaštiti svih organa, sedma tema se odnosi na dislipidemija-imamo li efikasno rješenje za masne plakove u krvnim sudovima, osma  se odnosi na prevenciju šloga, imperativ postkovid vremena i deveta tema je hrana, stres, fizička aktivnost, pušenje, sleep apnea, pet jahača savremen apokalipse. Predsjednik Naučnog odbora Kongresa, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i predsjednik Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje - ISVH, profesor dr Nebojša Tasić, rekao je da je ponosan i zadovoljan što će se kongres održati u Bijeljini, i istakao da će na kongresu biti  više od 70 iz regiona i svijeta.



-Na kongresu će učestvovati i predsjednik jevrejskog Udruženja za aterosklerozu, predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije, te drugi stručnjaci koju su se u posljednje dvije godine bavili kovid i podtkovid sindromom. To će nam omogućiti da u Bijeljini razmijenimo mišljenja i nakon toga napravimo konkretan plan kako da pomognemo našim bolesnicima“, rekao je prof. dr Tasić, naglašavajući da zdravstveni sistem zahtijeva da se ljekari, zdravstveni radnici sastaju, razmjenjuju mišljenja i iskustva koja su imali tokom pandemije kako bi pacijeniti imali novi kavlitet u pružanju zdravstvenih usluga.

-Kardiovaskularne bolesti su vodeći ubica i ovdje, u Evropi i svijetu i svaki drugi čovjek umire od infarkta i šloga i drugih kardiovaskularnih oboljenja. Ova pandemija nas je drastično unazadila jer kovid 19 napada prije svega srce i krvne sudove i na taj način oštećuje sve druge organe“, rekao je prof. dr Tasić i dodao da je za građane važno da će kvalitetnu i potrebnu pomoć moći da dobiju u i Bolnici u Bijeljini, kao i drugim ustanovama u Republici Srpskoj i Srbiji.

Semberija info