HUMANITARNA AKCIJA DESETOGODIŠNjAKA: ČAŠA LIMUNADE, ČAŠA HUMANOSTI :: Semberija INFO ::

 

HUMANITARNA AKCIJA DESETOGODIŠNjAKA: ČAŠA LIMUNADE, ČAŠA HUMANOSTI


Učenici četvrtog razreda Osnovne škole ,,Vuk Karadžić“ sa nestrpljenjem su dočekali petak, posljednji dan maja, dan kada su u Gradskom parku organizovali humanitarnu akciju prodaje limunade, a pod simboličnim nazivom ,,Čaša limunade, čaša humanosti“. Cilj im je da prikupe nešto novca za pomoć u liječenju Boška Vukovića.  Boško Vuković, 16-godišnjak iz Bijeljine, učenik je prvog razreda Poljoprivredne i medicinske škole, a u aprilu je imao tešku saobraćajnu nesreću.



-Ovo danas nije naša prva akcija. Prvo smo moje tri drugarice,  Lena Kakuća, Nina Garić, Mia Popović i ja, 11. maja organizovale humanitarnu akciju prodaje limunade. Našoj akciji su se tada pridružili još neki drugari. Limunadu smo pravili i prodavali na malom improvizovanom štandu na ulici, po cijeni od pola marke po čaši,  i tada smo skupili 85 konvertibilnih maraka  za Boška Vukovića’’, priča Marija Smiljanić.

Kada su u razredu saznali za ovu akciju svojih drugarica, svi su izrazili želju da i oni daju svoj doprinos kako bi se Bošku Vukoviću, koji je bivši učenik njihove škole, sakupilo više novca za liječenje. Tako su odlučili da ponove akciju, a ovaj put  u njoj učestvuju svi učenici IV-3 razreda.



-Ovaj put, na savjet naše učiteljica Tanje Milinković, limunadu ne pravimo na licu mjesta, nego već napravljenu nudimo našim sugrađanima, a po cijeni od jedne konvertibilne marke. Jedan dio smo napravili sa šećerom, a drugi je bez šećera, kako bi svačiji ukus bio zadovoljen’’, ističe Lena Kakuća, koja je ponosno naglasila da su sve pripreme za održavanje ove humanitarne akcije sami uradili. Kaže, danima su izrađivali i poruke kako bi svi znali šta to oni rade i kakva akcija je u pitanju.



Bijeljinci su se rado odazvali akciji osnovnoškolaca. Jedan broj njih, koji iz nekog razloga nije bio za piće, dao je samo prilog, ali i oni, kao i oni koji su se odazvali pozivu da popiju svježi napitak, te uzeli čašu limunade na štandu,  uživali su u slatkom ukusu HUMANOSTI.

Semberija info