POLICIJSKA UPRAVA BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

POLICIJSKA UPRAVA BIJELjINA


Rezultati rada za februar

U prostorijama Policijske uprave Bijeljina danas je održana konferencija, sa ciljem da se javnost upozna sa rezultatima rada policijskih službenika u februaru 2022. godine.

Analizirajući sve činjenice i rezultate rada, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Bijeljina na konferenciji je rečeno da je ono zadovoljavajuće.

Stjepan Terzić, načelnik Policijske uprave Bijeljina, rekao je da su policijski službenici nadležnim tužilaštvima tokom februara podnijeli 68 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 66 lica, zbog osnovane sumnje da su počinila 80 krivičnih djela.
-Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi oko 84%. Otkriveno je pet krivičnih djela u vezi zloupotrebe opojnih droga, a pored toga, otkriveno je i sankcionisano 18 izvršilaca prekršaja iz iste oblasti. Evidentirano je pet krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, a evidentirano je i 20 slučajeva javnog reda i mira, što je za oko 43% manje, nego u istom periodu prethodne godine“, rekao je Terzić i dodao da su policijski službenici pronašli i evidentirali sedam migrana, a i da je evidentirano 80 saobraćajnih nezgoda, bez smrtno stradalih lica.

Srđan Gajić, načelnik Sektora kriminalističke policije rekao je da je od ukupnog broj krivičnih djela 67 je  opšteg kriminaliteta.

-Nadležnom tužilaštvu podnijeto je 57 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 54 lica. Ukupan koeficijent rasvjetljenosti ovih krivičnih djela je 81%.  Od težih imovinskih krivičnih djela, smanjen je broj teških krađa i ukupna rasvijetljenost ovih krivičnih djela je na zavidnom nivou, a zabilježeno je malo povećanje krivičnih djela – krađa i koeficijent rasvjetljenosti je 58%. Broj krivičnih djela protiv života i tijela je šest, a svi su rasvjetljeni“, rekao je Gajić i dodao da je evidentirano 20 krivičnih djela iz drugih oblasti opšteg kriminaliteta.
Igor Kapikul, načelnik Sektora policije kazao je da u toku februara zabilježeno smanjenje u svim statističkim pokazateljima.
-Ukupno je evidentirano 20 slučajeva javnog reda i mira, što predstavlja smanjenje za 43% u istom periodu prošle godine, 29 prekršaja protiv javnog reda i mira, što predstavlja smanjenje za 38% i evidentirano je 27 izvršilaca, što predstavlja smanjenje za 36% u odnosu na isti izvještajni period prošle godine. Od ukupnog broja izvršila četiri lica su povratnici u izvršenju prekršaja. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu od strane pet ili više lica. Najveći broj prekršaja se odnosi na tuču i fizički napad, a edidentirano je 14 prekršaja, tri se odnose na vrijeđanje. Po polnoj strukturi 24 lica su muškog pola, dok su tri lica ženskog pola. Evidentirano je sedam lica afro- azijskog porijekla, šest muškog i jedno lice ženskog pola“, rekao je Kapikul.
Radenko Knežević, inspektor za bezbjednost saobraćaja rekao je da je stanje bezbjednosti u saobraćaju u febraru ocijenjeno kao povoljno.

-Evidentirano je 80 saobraćajnih nezgoda, što je za oko 5% manje. Jedna saobraćajna nezgoda evidentirana je sa teškim tjelesnim povredama i 13 saobraćajnih nezgoda sa lakšim tjelesnim povredama. Nije bilo evidentirano saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima. Vozači pod dejstvom alkohola prouzrokovali su 10 saobraćajnih nezgoda, a mladi vozači su prouzrokovali devet, što je za oko 50% više. Evidentirano je 2.939 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, a iz saobraćaja su isključena 173 vozača, od čega 137 zbog vožnje pod dejstvom alkohola“, kazao je Knežević.

On je  dodao da je u februaru provedena regionalna akcija pojačane kontrole saobraćaja usmjerena na kontrolu vozača pod dejstvom alkohola i kontrolu tehničke ispravnosti motornih vozila. Tokom akcije iz saobraćaja je isključeno 99 vozača, od čega 89 zbog vožnje pod dejstvom alkohola i 10 zbog vožnje pod dejstvom opijata, a zbog tehničke neispravnosti evidentirano je 278 prekršaja. Knežević je naglasio da će ove aktivnosti biti nastavljene i u narednom periodu, sa intenzivnom kontrolom brzine kretanja.