TRI DVOROVLjANSKE ŠKOLE :: Semberija INFO ::

 

TRI DVOROVLjANSKE ŠKOLE


Prva škola u selu Dvorovi je otvorena 1854.godine na zalaganje pojedinih seljaka u selu jer do tada u selu nije postojala škola.Škola je bila srpsko-pravoslavne vjeroispovjesti i bila je napravljena od pruća i blata a nalazila se u dolini u sadašnjim Rosićima.Kažu da je tu zgradu,kačaru,poklonio imućni ,neimenovani seljak, a zemljište od tri dunuma,  darivao je Haim-beg s tapijom „da on i njegovi naslednici poklanjaju zemljište za školu u Dvorovima na vječna vremena i haka ne traže“.

Učitelj je stanovao u istoj prostoriji gdje je bila i učionica a nastava se odvijala po cijeli dan, na podne učitelj se odmarao a djeca igrala u učionici ili napolju. Tek 1872. godine , dogradjena je još jedna prostorija uz školu, kao učiteljov stan. Učila se uglavnom vjeronauka, a ponešto i čitanja i pisanja a tek mnogo kasnije je uvedena matematika-račun,te nešto iz zemljopisa i istorije.

Školsko područje je obuhvatalo Dvorove,Popove i Trješnicu a od 1872. godine pa do srpsko-turskog rata 1875. godine priključena su i sela Dazdarevo,Svinjarevac /Ostojićevo/i Batković.Broj učenika je bio između 30-70 u zavisnosti od godišnjeg doba i radova u polju. Nastava je bila svakog dana u nedelji osim četvrtka kada je bio odmor.Školska godina je trajala 10 mjeseci a vrhovni nadzor nad školom je imala crkva.Školarina se plaćala u naturi /jaja,kokoši,meso i sl./jer učitelj nije imao platu. Sva četiri razreda su imalča nastavu istovremeno.
Prvi učitelj je bio izvjesni R.J. rodom iz Balatuna a posle njega P.J koji je došao iz manastira Tavna.Nakon što je potonji učitelj otišao došao je neki Risto, koji je služio samo pola godine a onda dolazi Spasoja iz Srbije.

Učitelji su još bili Marko T., koji je ranije završio ovu školu, a potom Đorđija S. rodom iz Tobuta.Za vrjeme ovog učitelja, koji je završio bogosloviju u Beogradu, uvedeni su novi predmeti pa se izučavala vjeronauka,jezikoslovlje,račun,zemljopis Turske i Srbije a uz to i srpska istorija. Knjige su bile mahom beogradske.

Takva i ta škola je postojala sve do 1876. godine i početka srpsko-turskog rata a od 1876-1881. godine nije bilo nikakve škole. Stara škola je pretvorena u mehanu a kasnije nestala kao i zemljište za školu koje je poklonio Haim-beg.Naravno ,zemljište je uzurpirano.

1881 . godine,ponovo počinje sa radom škola i to u kući nekog Mađara Fenča u jednoj prostoriji. Prvi učitelj u toj školi je bio J.St. u vojničkoj uniformi, jer je bio vodnik i bio je sve do 1884. godine kada je otpušten. 
 
  
DVOROVLJANSKA ŠKOLA IZ 1884.GODINE
 
 1884 . godine ,nastojanjem tadašnjeg katarskog predstojnika,Franje Plentaja,je započela gradnja nove škole ,svaremenog izgleda sa tri učionice koja se zadržala sve do 1976. godine i u koju su išle mnoge generacije učenika. Zemljišteza školu su darovali Muhamed –beg i Đul-beg Ljubovići i zato im je izrečena hvala.
Ovoj školi se ima zahvaliti što je opismenila seljake pa je tačno zapisano 1888. godineda su seljaci od 35-60 godina opismenjeni u prosjeku 1/3,što se može zahvaliti staroj školi. Od 228 seljaka koji imaju izmedju 15-35 godina umije čitati 171 a od 8-15 godina umiju svi.
 
 
DVOROVLjANSKA ŠKOLA IZ 1976.GODINE
 
Kasnije ,u 20 vijeku, u Dvorovima su napravljene još dvije nove škole i to 1976. godine na mjestu stare porušene škole iz 1884. godine nikla je nova četvorogodišnja škola a 1998. godine ,na istom mjestu i nova osmogodišnja škola,ali o tome neki drugi put. 
 
 
DVOROVLjANSKA NOVA ŠKOLA IZ 1999.GODINE
 

(VLADAN SIMEUNOVIĆ)