ZBOG NEODGOVORNOG PONAŠANjA LOKALNIH FIRMI UGROŽEN RAD PREDUZEĆA :: Semberija INFO ::

 

ZBOG NEODGOVORNOG PONAŠANjA LOKALNIH FIRMI UGROŽEN RAD PREDUZEĆA


Zavisno preduzeće „Rudnik i termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik obavještava javnost da je zbog neodgovornog ponašanja pojedinih lokalnih firmi u Ugljeviku i njihovih vlasnika ugrožen normalan rad preduzeća.

Naime, na postupke javnih nabavki u ovom preduzeću firme „MONT – GRADNjA“ d.o.o. Ugljevik, sa sjedištem u Ugljeviku, Ulica Ćirila i Metodija bb, koga zastupa ovlašteno lice Milenko Lukić iz Gornje Krćine, „INTER – GRADNjA“ d.o.o. Ugljevik, sa sjedištem u Ugljeviku, Ulica Ćirila i Metodija bb, koga zastupa ovlašteno lice Milenko Lukić iz Gornje Krćine, „GRAĐEVINAR“ d.o.o. Ugljevik, sa sjedištem u Ugljeviku, Ulica Ćirila i Metodija 32A, koga zastupa ovlašteno lice Radivoje Spasojević iz Bogutovog Sela, se žale na sve raspisane tendere, iako se sličnim poslovima nikad nisu bavili (podnijeli su oko 50 žalbi). Njihova očigledna namjera je samo da blokiraju, odnosno onemoguće blagovremeno obavljanje postupaka javnih nabavki, jer za mnoge od nabavki koje se traže nisu ni kvalifikovani. Da su njihove žalbe neosnovane i da nemaju nikakvu drugu svrhu osim blokiranja postupaka javnih nabavki, pokazuje i to da ih ured za žalbe odbacuje, kao i to što ne uplaćiju ni obaveznu taksu na žalbe Kancelariji za razmatranje žalbi.

Zbog ovakvih postupaka navedenih firmi i njihovih vlasnika, preduzeće nije u prilici da na vrijeme obavi postupke javnih nabavki, što može ugroziti njegovo normalno funkcionisanje, a finansijska šteta iznosi više miliona. Pomenute firme su isključivo izvođači radova koji se finansiraju iz budžeta Opštine Ugljevik u posljednjih nekoliko godina. Zbog toga nam se čini da iza svega, nažalost, stoji i aktuelni načelnik opštine Ugljevik, koji na ovaj način želi da spriječi nedavno ozvaničenu novu skupštinsku većinu u ovoj opštini.

Ne možemo da razumijemo da neko u Ugljeviku na ovaj način želi da blokira i oteža rad preduzeća koje je najveći proizvođač električne energije u Republici Srpskoj i koje kroz rentu i druga poreska davanja puni preko 60 posto budžeta opštine. Pri tome treba imati u vidu da ovo preduzeće zapošljava i daleko najveći broj radnika iz ove opštine. Smatramo da ovo nije samo udar na normalan rad Rudnika i termoelektrane Ugljevik, nego ugrožavanje i elektroenergetske stabilnosti u Republici Srpskoj, a ukazujući da se radi o očiglednoj „zloupotrebi u postupku javne nabavke“, Preduzeće je podnijelo krivične prijave protiv firmi „MONT-GRADNjA“,INTER-GRADNjA“ I „GRAĐEVINAR“ i njihovih ovlaštenih lica Milenka Lukića iz Gornje Krćine i Radivoja Spasojevića iz Bogutovog Sela. Imajući u vidu sve naprijed navedeno od Okružnog tužilaštva u Bijeljini i Policijske uprave u Bijeljini očekujemo da u najskorijem vremenu postupe po ovim prijavama'', navedeno je u saopštenju za javnost Uprave RiTE Ugljevik.