VEČERAS U BIJELjINSKOJ BIBLIOTECI PROMOCIJA KNjIGE, AUTORKE LIDIJE ŽARIĆ :: Semberija INFO ::

 

VEČERAS U BIJELjINSKOJ BIBLIOTECI PROMOCIJA KNjIGE, AUTORKE LIDIJE ŽARIĆ


Knjiga ,,Sužanj’’ je književni prvenac Lidije Žarić koji će večeras biti promovisan u Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić’’ u Bijeljini. Promocija je u 18 časova, a pored autorke na promociji učestvuju profesor dr Milanka Stamenković, dr Slavica Gostimirović, recenzent i profesor Ljubica Timanović, muzička pratnja.

U ovom romanu se govori o životu glavne junakinje Bojane Martić i stradanju bogate porodice u ratno i poratno vrijeme Drugog svjetskog rata. Iako je pisan na osnovu istinitih likova i događaja koji su se zbili u Kožuhama na Trebavi, roman u sebi nosi univerzalnost u opisu stradanja porodica zbog ideološke pripadnosti i odličan je prikaz ljudskih odnosa, običaja i načina življenja u to vrijeme na prostoru Trebave.

- Radi se o životnoj priči, odnosno o životnoj tragediji jedne moje srodnice, žene koja je bila moja tetka, tj. sestra od ujaka moje majke. Ona je imala strahovito težak i tragičan život, koji je bio uslovljen istorijskim okolnostima i dešavanjima na našem području u 20. vijeku. Međutim, njen život je bio toliko inspirativan za mene da sam ja godinama razmišljala, kako da na neki način joj odam poštu, odnosno da pomenem tu ženu koja je zaista bila izuzetna i izvanredna, a koja je sticajem životnih okolnosti doživjela užasnu sudbinu. Nisam dugo imala vremena za pisanje, bavila sam se novinarstvom. No došao je jedan tiši životni period i ja sam našla vremena za pisanje. Knjiga je nastajala nekih godinu dana, jer priča je postojala u meni. Ja sam nju u stvari samo izlila na papir i kasnije samo šmirglala’’, izjavila je Lidija Žarić, autorka romana „Sužanj“.

Semberija info