ZAVRŠENA JE 5. EUPSHIFT RADIONICA ZA MLADE NA SJEVEROISTOKU REPUBLIKE SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

ZAVRŠENA JE 5. EUPSHIFT RADIONICA ZA MLADE NA SJEVEROISTOKU REPUBLIKE SRPSKE


Foto
U periodu od 13. do 20. marta 2022. godine održana je 5. eUPSHIFT radionica sa 44 mlade osobe iz opština Višegrad, Rudo (Štrpci), Foča, Kalinovik, Šekovići, Milići, Zvornik (Karakaj i Čelopek), Bijeljina i Šamac. Kroz eUPSHIFT radionicu, timovi su se svojim idejama takmičili za grant sredstva u ukupnom iznosu od 15.000 KM za rješavanje problema u svojim zajednicama.



U 5. eUPSHIFT radionici učestvovalo je 10 timova iz 10 škola na sjeveroistoku Republike Srpske. U nedjelju 20. marta, timovi su svoje ideje prezentovali pred žirijem, nakon čega su se prisutnima obratili predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, USAID-a u BiH te UNICEF-a u BiH.

Gđa Enea Hotić, načelnica Odjeljenja za osnovno obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, istakla je opredjeljenost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske da prepozna i da ubuduće podrži realizaciju programa usmjerenih na jačanje kompetencija mladih ljudi te razvijanje socijalnih vještina korisnih za dalji razvoj ličnosti svake mlade osobe, a samim tim i društva u cjelini.



Gdin Robert R. Lopez, zamjenik direktora misije USAID u BiH, ovom prilikom je rekao: „Pandemija je izazvala masovne prekide u školovanju učenika i studenata svih uzrasta. Prepoznajući važnost omogućavanja mladim ljudima da oslobode svoj potencijal, USAID podržava obrazovni sistem u BiH u pružanju kontinuirane podrške učenju, kako bi ovi učenici mogli nastaviti razvijati vještine koje su im potrebne da budu aktivni članovi društva.

Gđa Veronika Vashchenko, zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH, naročito se zahvalila svim partnerima, USAID-u u BiH, Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i svim školama koje su podržale svoje đake. Pohvalila je i ohrabrila sve mlade ljude koji su vrijedni, istrajni i žele graditi bolje društvo za sve.



Učesnici 5. eUPSHIFT radionice nisu krili svoje oduševljenje ovom vrstom neformalnog obrazovanja. Rekli su da bi voljeli da radionica traje i nešto duže te da im je UPSHIFT bio prvi susret sa projektima, poput prekretnice za budućnost. Među pet timova, čije su ideje nagrađene sa grant sredstvima od po 3.000 KM, našao se i tim iz Bijeljine:
  • Tim RESPECT u sastavu Katarina Stević, Jelena Petrić, Nikolina Lancuški, Dragan Vulin i Katarina Božić iz JU Ekonomska škola Bijeljina, koji se bavi temom “Kako bismo smanjili prisutnost nasilja i podigli svijest o samom postojanju nasilja i njegovim posljedicama u adolescentskim partnerskim vezama?”, sa mentoricom Sonjom Milinčić.



Dijana Pejić, izvršna direktorica Humanitarne organizacije Genesis Project koja implementira UPSHIFT program u 2022. godini, rekla je: “Za mene i moj tim, danas ste svi vi pobjednici! Timovima koji su osvojili grantove želim uspješnu realizaciju projektnih aktivnosti i radujem sa saradnji sa njima u narednim
mjesecima. Ja se iskreno nadam da ću imati priliku da učesnike, mentore i saradnike sa 5. eUPSHIFT radinice upoznam i uživo, na zajedničkom druženju planiranom za jun ove godine.

UPSHIFT program nastao je u UNICEF-ovoj Kancelariji za inovacije i provodi se u 38 država širom svijeta. 5. eUPSHIFT radionicu u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija “Genesis Project” u saradnji sa UNICEF-om u BiH kroz projekat “Jačanje zdravstvene i socijalne zaštite u BiH u odgovoru na COVID-19” uz finansijsku podršku USAID-a u BiH, uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.



Dodatne informacije o UPSHIFT programu u BiH možete pronaći na web sajtu UPSHIFT-a te na stranicama:

Facebook: https://www.facebook.com/upshift.bosnia.herzegovina
Instagram: https://www.instagram.com/upshift.bosnia.and.herzegovina