NOVA FASADA NA ZGRADI OSNOVNE ŠKOLE U JANjI :: Semberija INFO ::

 

NOVA FASADA NA ZGRADI OSNOVNE ŠKOLE U JANjI


Foto
U Osnovnoj školi “Meša Selimović” u Janji danas je upriličena svečanost povodom završetka radova na izgradnji nove fasade na jednoj od zgrada ove škole. Projekat izgradnje fasade i utopljavanja školske zgrade u kojoj nastavu pohađaju učenici razredne nastave od prvog do petog razreda, finansiran je od strane Humanitarne organizacije “Muslim Aid” Bosne i Hercegovine u vrijednosti 94 hiljade konvertibilnih maraka.

-Danas je veliki dan za našu školu. Sve što radimo i sve što ćemo u narednom periodu raditi sve je za dobrobit naše djece, zaposlenih i ostalih kako bismo njihov boravak u školi učinili što prijatnijim. Mi već osjetimo razliku u učionicama u kojima je mnogo ugodnije boraviti, učiti i raditi”, rekao je Davor Radojević, direktor JU OŠ “Meša Selimović”.

Projekat podrške obrazovanju ove humanitarne organizacije realizuje se u više segmenata koji imaju za cilj pomoć djeci i zajednici. „Muslim Aid Association“ pruža pomoć školama kroz renoviranje objekata, donaciju opreme, edukacije za nastavnike i djecu, pružanje usluga mobilne biblioteke, projekte unapređenja zdravlja djece i podršku školovanju djece siročadi stipendiranjem i renoviranjem kuća.



-Iskreno se nadam da je ovo samo prvi korak u našoj saradnji. Veoma smo radosni što će ova divna dječica nastavu slušati u boljim uslovima, u toplijim učionicama i nadamo se, postizati bolje rezultate učenja. Duboko vjerujemo da djeca mogu promjeniti svijet, a mi smo tu da im damo krila i pomognemo da polete,” rekla je Edina Šehić Saliji, direktorica „Muslim Aid“ BiH.

Prethodnih godina u ovoj školi je realizovano nekoliko važnih projekata koji se tiču obnove stolarije, sistema centralnog grijanja, sportske sale, itd.

-Svjedoci smo da se u obrazovanje jako malo ulaže. U ovoj školi radim već dvije decenije, i obzirom da se radi o školi koju pohađa veliki broj povratničke djece, iskoristili smo tu činjenicu da lobiramo kod donatora koji su nam do sada izlazili u susret. Prije HO “Muslim Aid” pomagali su nam USAID, Ambasada Japana u BiH, Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica i mnogi drugi. Sa današnjim danom naš rad ne prestaje, ima još posla da se uradi u ovoj školi”, rekao je Samir Baćevac, nastavnik islamske vjeronauke u OŠ “Meša Selimović” Janja.

(Semberija info)