DVOSTRUKI ŠAMPIONI U ŠAHU NA MALIM OLIMPIJSKIM IGRAMA REPUBLIKE SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

DVOSTRUKI ŠAMPIONI U ŠAHU NA MALIM OLIMPIJSKIM IGRAMA REPUBLIKE SRPSKE


Foto
Na republičkom finalu u šahu za osnovne škole u okviru Malih olimpijskih igara Republike Srpske JU Osnovna škola „Sveti Sava“ Bijeljina je osvojila 1. (prvo) mjesto i šampionsku titulu. Takmičenje je održano u JU Osnovnoj školi „Vuk Stefanović Karadžić“ u Banjaluci dana 3. aprila 2022. godine.



Drugu titulu u nizu članovi šahovske sekcije JU OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina izborili su u konkurenciji šest najboljih škola sa regionalnih takmičenja, odnosno hercegovačke, romanijske, semberske, dobojske, banjalučke i prijedorske regije Republike Srpske. Time su ponovili uspjeh iz 2019. godine kada su, takođe, bili šampioni Republike Srpske u šahu za osnovne škole na Malim olimpijskim igrama.



Ovaj značajan uspjeh za JU OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina na šahovskim tablama ostvarili su sljedeći članovi šahovske ekipe: Mirko Šajin, IX-4 (1. tabla); Emanuel Lazić, VIII-5 (2. tabla); Vuk Solaković, VII-4 (3. tabla);  Faruk el Chekh, VIII-4 (3. tabla); Teona Dukić, VII-4 (4. tabla); Marko Zekanović, IX-1 (4. tabla) i Veljko Solaković, II-1. Kapiten šahovske ekipe je bio nastavnik Igor Solaković, voditelj šahovske sekcije.



Direktor škole Đorđe Mirković poručuje da su ponosni na šahovsku sekciju škole i da će i u narednom periodu pružiti maksimalnu podršku i sve potrebne uslove za dalji uspješan rad šahovske sekcije kako bi škola i dalje bila prepoznatljiva u Gradu Bijeljina, ali i okviru Republike Srpske, po šahu kao velikoj igri koja značajno doprinosi razvoju kognitivnih sposobnosti (pamćenja, koncentracije, inteligencije i dr.) djece i mladih i tako omogućiti svestrani razvoj svojih učenika.



Nastavnik Igor Solaković, voditelj šahovske sekcije, se zahvalio na stručnoj pomoći i podršci Šahovskim klubovima „Sveti Georgije“ i „Svetozar Gligorić“ iz Bijeljine, t njihovim trenerima, u radu šahovske sekcije škole.



Solaković je istakao i da ostaje svojevrstan žal što ova generacija učenika, članova šahovske ekipe JU OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina, nije pokazala i više jer zbog pandemije Kovid 19 virusa nisu održana republička finala Malih olimpijskih igara 2020. i 2021. godine na kojima bi zasigurno prema kvalitetu ekipe bili u samom vrhu.



Naši sagovornici su na kraju izrazili posebnu zahvalnost učeniku devetog razreda Mirku Šajinu, dugogodišnjoj „prvoj tabli“ šahovske ekipe škole, na uloženom trudu za sve postignute uspjehe u školskom šahu i poželjeli mu uspješan upis u srednju školu i nastavak šahovske karijere.