ČESTITKA GRADONAČELNIKA PETROVIĆA :: Semberija INFO ::

 

ČESTITKA GRADONAČELNIKA PETROVIĆA


Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je, povodom 8. aprila koji se obilježava kao Svjetski dan Roma, sugrađanima romske nacionalnosti uputio čestitku:

Povodom Svjetskog dana Roma, romskoj zajednici u gradu Bijeljina upućujem srdačne čestitke i želje da ovaj dan ne bude samo povod za proslavu, nego i podsjećanje da je kulturna raznolikost istinsko bogatstvo svake zajednice, a tome u Semberiji važan doprinos daje romska tradicija i običaji.

Ovaj dan je i prilika da se istakne važnost poštovanja dostojanstva svakog čovjeka koji živi u našem gradu i davanja istih prilika svima, bez obzira na nacionalnost. To je posebno važno kada govorimo o našim sugrađanima Romima, od kojih mnogi žive u teškoj materijalnoj situaciji i nisu dovoljno uključeni u društveni život našeg grada. Stepen ravnopravnosti članova društva je i mjera za uspješnost svakog društva, koje svoje potencijale iskorišćava za izgradnju zajednice u kojoj svaki član daje svoj maksimalan doprinos napretku zajednice.

Istovremeno, pozivam i sugrađane romske nacionalnosti da više pažnje posvete prije svega, obrazovanju, pogotovo mlađih generacija, što je važan preduslov za bolji ekonomski i društveni položaj u cjelini. Nevladine organizacije koje se bave unapređenjem položaja Roma  su bitan činilac u ovom procesu i zato zaslužuju podršku lokalne uprave i viših nivoa vlasti. Zato Grad Bijeljina sarađuje sa ovim organizacijama na nizu projekata – od podrške obrazovanju i zaposlenju do izgradnje stambenih jedinica za socijalno najugroženije romske porodice. Opredijeljeni smo da nastavimo tu politiku, jer želimo da Semberija ostane primjer tolerantne, ravnopravne i solidarne lokalne zajednice'', naveo je u čestitki gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.