U DVORIŠTU „VANEKOVOG MLINA“ RUŠE SE RUINIRANI OBJEKTI :: Semberija INFO ::

 

U DVORIŠTU „VANEKOVOG MLINA“ RUŠE SE RUINIRANI OBJEKTI


U dvorištu čuvenog bijeljinskog „Vanekovog mlina“ u toku je rušenje ruiniranih objekata.

S obzirom na to da je „Vanekov mlin“ proglašen nacionalnim spomenikom  u BiH, ovaj objekat biće obnovljen. Kako su ranije potvrdili pravni zastupnici  firme „Pavgord“, koja je vlasnik objekata i zemljišta na lokaciji „Vanekovog mlina“, zgrada ovog nacionalnog spomenika biće restaurirana i dovedena u stanje prikladno za spomenik,  a ostatak urušenih objekata uklonjen, da bi se na tom prostoru gradio stambeno-poslovni kompleks.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske do sada je izdalo lokacijske uslove za izgradnju stambeno-poslovnog bloka na ovoj lokaciji, dok građevinska dozvola, koju, takođe, izdaje ovo Ministarstvo, još nije izdata.

Na osnovu Rješenja o uklanjanju objekata, koje je izdalo gradsko Odjeljenje za prostorno uređenje, sačuvani su objekti koji su pod zaštitom, a Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske dao je saglasnost na projekat uklanjanja.  Objekti koji su sačuvani nalaze se odmah pored ulice Srpske dobrovoljačke garde. 

Gradi se na osnovu Urbanističkog plana Grada Bijeljina iz 2020. godine, iako je na toj lokaciji važeći Regulacioni plan  „Ledinci 1“ iz 2014. godine, koji je bio nepovoljan po investitora.