Gradska izborna komisija Bijeljina: Izabrani članovi savjeta mjesnih zajednica :: Semberija INFO ::

 

Gradska izborna komisija Bijeljina: Izabrani članovi savjeta mjesnih zajednica


Izbori za članove savjeta sedamdeset mjesnih zajednica na području grada Bijeljina i na seoskom području u Semberiji protekli su u fer i demokratskoj atmosferi, bez bilo kakvih incidenata. Nismo imali prigovore na rad biračkih odbora, niti na rad Gradske izborne komisije, izjavila je Dijana Savić Božić, predsjednik Gradske izborne komisije nakon što su u nedjelju, desetog aprila, održani izbori za nova rukovodstva mjesnih zajednica u Bijeljini.



„Izbori su zaključeni oko 16 sati u nedjelju, a mi smo preliminarne rezultate glasanja imali u 21 čas toga dana. Na izborima je bilo ukupno predloženo 770 kandidata, a birano je njih 414. U 59 mjesnih zajednica većinu su osvojili kandidati Koalicije „Dogovor za Bijeljinu“,  dok je Koalicija SDS – PDP većinu osvojila u devet mjesnih zajednica. Grupa građana „Jedinstvena lista“ osvojila je većinu u Mjesnoj zajednici Janja, dok je u Gornjem Crnjelovu izjednačen rezultat – Koalicija  „Dogovor za Bijeljinu“ i SDS – PDP imaju po tri novoizabrana člana, dok Grupa građana „Gornje Crnjelovo“ imaju jednog izabranog predstavnika. Izbore je pratio 251 posmatrač. Za izbore je bilo organizovano 77 biračkih odbora sa oko 500 članova. U zavisnosti od broja birača u mjesnoj zajednici, određivan je i broj kandidata koji su se kandidovali za članove savjeta mjesnih zajednica. U nekim mjesnim zajednicama imali smo pet kandidata, u drugim sedam, u trećim čak i po devet kandidata.

Ocjenjujući ove izbore, Dijana Savić Božić kaže da ovakvi izbori mogu predstavljati svojevrsnu pripremu političkih subjekata za predstojeće opšte izbore. Izostala je veća zainteresovanost i motivisanost građana da predlažu svoje kandidate, kao što je nekada bio slučaj, viđenije ljude u svojim sredinama, koji bi ih predstavljali u mjesnim zajednicama.

„Što se tiče Gradske izborne komisije i našeg djelokruga rada, ovi izbori se razlikuju po svakom segmentu izbornog ciklusa od lokalnih ili opštih izbora. Za nas je ovo bio jedan dodatni posao. Smatram da se nije trebalo organizovati izbore za savjete mjesnih zajednica u izbornoj godini za opšte izbore. Što se tiče odziva od 20 odsto biračkog tijela, moram istaći da sam prije ovih izbora pozivala građane da se organizuju, da grupa građana ili registrovano udruženje građana može predložiti svoje kandidate. To je, međutim, izostalo. Evidentna je nezainteresovanost građana, jer su doveli sebe u situaciju da glasaju za kandidate koje su predložili politički subjekti. Možda je ovo primjer da  nešto treba promijeniti i da na narednim izborima građani biraju one najbolje i najaktivnije sugrađane i komšije koji će pomoći u rješavanju brojnih problema s kojima se ljudi suočavaju u svojim naseljima“. 

U Bijeljini biračko tijelo trenutno broji 109.607 registrovanih birača. S obzirom na to da je dvadeset odsto registrovanih građana izabralo svoje predstavnike koji će ih zastupati u ime dvije političke koalicije u mjesnim zajednicama u naredne četiri godine, ostaje puno prostora za analizu ovakvog izbornog procesa koji bi trebalo mijenjati i usklađivati sa potrebama modernog vremena i sa potrebama savremenog čovjeka.


Semberija info - Lj. Ljubojević