PREDSTOJI NAM VAŽNA IZLOŽBA U BIJELjINSKOJ GALERIJI :: Semberija INFO ::

 

PREDSTOJI NAM VAŽNA IZLOŽBA U BIJELjINSKOJ GALERIJI


Foto
Galerija Centra za kulturu „Semberija“ u Bijeljini biće mjesto na kojem će se u četvrtak, 14. aprila održati prvorazredni kulturni događaj. Milijanko Miholjčić, dugogodišnji kustor galerije, akademski grafičar, vajar i slikar predstaviće se bijeljinskoj publici izložbom svojih radova pod nazivom „Retrospektivne izložbe grafike“.

Izložba će obuhvatiti četrdesetak grafika koje su nastajale u širokom vremenskom intervalu: od Miholjčićevih studentskih dana do najnovijih radova i predstavlja izložbu kojom se Milijanko Miholjčić oprašta od funkcije kustosa bijeljinske galerije i ide u zasluženu penziju.

-Čovjek našeg tla, likovno obrazovanje stiče u Sarajevu, u srednjoj školi vajarstvo, na akademiji grafika. Na izgled suprotnosti, ali suprotnosti koje se privlače. To vidimo u monumentalnosti mase i odnosima krajnje osvijetljenosti i tame, u sigurnoj liniji koja maestralno opisuje i gradi crtež i zatvara samo umjetniku znan krug. Jer Milijanko je umjetnik koji je u životu našao svoju koncepciju a koji samo produbljuje sve više svoje znanje i senzibilnost na putu koji je izabrao. Taj put je realizam koji kod njega nikada nije značio banalno ilustrovanje stvarnosti, da bi se postigao efekat umjetničke reportaže, nego duboko prodiranje u probleme stvarnosti, iskreno traženje, da bi se našlo u čisto likovnom izrazu i čistim likovnim sredstvima ona veza koja spaja sve manifestacije jednog vremena...“, napisala je u katalogu izložbe Natalija Cimeša.

(Semberija info)