Bijeljina: Tri decenije 1. semberske brigade :: Semberija INFO ::

 

Bijeljina: Tri decenije 1. semberske brigade


U oviru obilježavanja „Tri decenije 1. semberske brigade“ služen je parastos poginulim pripadnicima brigade u kasarnskoj crkvi, zatim su pročitani referati, „Ratni put brigade“ i „Istorijat bijeljinskog garnizona i kasarne“,  te obilazak spomen sobe i tehnički zbor.



Nakon toga, na Gradskom trgu su ispred centralnog spomenika položeni vijenci poginulim pripadnicima brigade u Odbrambeno – otadžbinskom ratu i posjeta Spomen – sobi u Muzeju Semberije.

Obilježavanju Tri decenije 1. semberske brigade prisustvovali su predstavnici Organizacije starješina Vojske Republike Srpske - Gradski odbor Bijeljina, Gradske Boračke organizacije, Gradske uprave Grada Bijeljina i nekadašnji pripadnici 1. semberske brigade.



Milan Lukić, nekadašnji pripadnik 1. semberske lake pješadiske brigade u sastavu prvog i drugog pješadiskog bataljona, rekao je da je ona prva organizovana vojna jedinica u Semberiji.

-Na početku ratnih dejstava u Bijeljini, brigada nije aktivno učestvovala, uglavnom je dejstvovala u blokadi prilaza prema gradu. Ona nije uzela aktivno učešće u ratnim borbenim dejstvima u Bijeljini,ali je po završetku oružanih sukoba, prvo učešće je imala na bojištu u Brčkom. Nakon toga smo bili na majevičkom ratištu, gdje smo ostali do završetka Odbrambeno – otadžbinskog rata“, rekao je Lukić i dodao da su tokom rata, život izgubilo, 140 boraca 1. Semberske lake pješadiske brigade, a 350 je bilo ranjenih.

Ignjat Đorđić, pripadnik 1. semberske lake pješadijske brigade od januara 1992. do maja 1996. godine, rekao je da su danas borci na marginama, jer im status nije adekvatno riješen.

Semberija info - S. Jovanović