GRADSKA UPRAVA: KRIVIČNA PRIJAVA ZBOG RUŠENjA VANEKOVOG MLINA :: Semberija INFO ::

 

GRADSKA UPRAVA: KRIVIČNA PRIJAVA ZBOG RUŠENjA VANEKOVOG MLINA


Povodom rušenja Vanekovog mlina u Bijeljini, koji je nedavno proglašen kulturnim dobrom i za koje je bilo najavljeno da će biti restauriran, gradonačelnik Ljubiša Petrović je na konferenciji za novinare izjavio da će Gradska uprava, Okružnom javnom tužilaštvu podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornih lica zbog rušenja kulturno-istorijskog nasljeđa, ali i tražiti da se uradi replika bar prednje strane Vanekovog mlina, a to će tražiti od Ministarstva za građevinarstvo.

- Kao čovjek i kao funkcioner grada, ostao sam zgrožen kad sam na licu mjesta vidio da više ni jedan objekat na lokaciji Vanekov mlin ne postoji. Po dokazima i dokumentaciji kojom raspolažemo, postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično djelo, jer je u pitanju uništenje spomenika kulture koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika“, rekao je Petrović.

Da je grad radio u skladu sa ciljem zaštite kulturnog nasljeđa, potvrdio je Borjan Maksimović rukovodilac Odjeljenja za prostorno uređenje.
- Odjeljenje za prostorno uređenje je 18. novembra 2021. godine donijelo rješenje o uklanjanju isključivo objekata na toj lokaciji koji nisu pod zaštitom, što znači da Vanekov mlin treba da ostane u postojećem stanju, jer je proglašen kulturnim dobrom i pod zaštitom je“, rekao je Maksimović.

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove, takođe je potvrđeno da su postupali u okviru nadležnosti i sa ciljem zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa. Predrag Petričević, koji je po ovlaštenju gradonačelnika, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove, rekao je da je 17. marta 2022. godine, u Odjeljenje stiglo obavještenje o prijavi gradilišta na lokaciji Vanekov mlin, a 31. marta nadležni inspektor je izašao na lokaciju da izvrši inspekcijski nadzor.

- Inspektor je tom prilikom konstatovao da su određeni objekti porušeni i uočio, a i zapisnički konstatovao, da je i dio objekta koji je pod zaštitom porušen. Nakon toga, poslat je dopis Republičkom inspektoratu, odnosno nadležnom urbanističko-građevinskom inspektoru, a na osnovu povratnice, dopis je zaprimljen. Dalji postupak po ovom pitanju je u nadležnosti Republički inspektorata“, rekao je Petričević.

​Semberija info - O. Stjepanović