Podnesena krivična prijava zbog rušenja Vanekovog mlina :: Semberija INFO ::

 

Podnesena krivična prijava zbog rušenja Vanekovog mlina


Grad Bijeljina je Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih i službenih lica zbog postojanja osnova sumnje da su krajem marta i u prvoj polovini aprila 2022. godine na lokalitetu „Vanekov mlin“, prilikom uklanjanja poslovnih i pomoćnih objekata, najprije djelimično, a potom i u potpunosti porušili objekte koji su u obuhvatu Zone zaštite nacionalnog spomenika, suprotno rješenju Odjeljenja za prostorno uređenje Gradske uprave Bijeljina od 18. novembra 2021. godine.

Kako je navedeno u krivičnoj prijavi, ovim Rješenjem bilo je određeno da se zgrade u statusu nacionalnog spomenika zadržavaju u postojećem stanju, pa su počinioci djela protivpravno - nepostupanjem po rješenju Odjeljenja za prostorno uređenje Gradske uprave Bijeljina, odnosno, Odluci o proglašenju mjesta i ostataka graditeljske cjeline „Vanekov mlin“ nacionalnim spomenikom BiH od 25. januara 2021. godine, uništili nacionalni spomenik kulture, odnosno objekat koji je od posebnog kulturnog ili istorijskog značaja iz čega proizlazi da postoje osnovi sumnje da su ovim radnjama ostvareni elementi krivičnog djela „prisvajanje, uništenje ili oštećenje spomenika kulture, zaštićenih objekata prirode ili drugih predmeta koji su od posebnog kulturnog ili istorijskog značaja“ iz člana 244. stav 2., a u vezi sa stavom 4. Krivičnog zakonika Republike Srpske.
 
Tražimo da kao nadležni organ reagujete i provedete zakonom propisani postupak – navedeno je na kraju prijave.  
 
Istovremeno, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske podnesena je inicijativa da se investitor obaveže da na mjestu srušenog nacionalnog spomenika „Vanekov mlin“ izgradi novi objekat koji će sadržati autentičan izgled najzanačajnih dijelova „Vanekovog mlina“ - uličnu fasadu, dijelove krovnih ravni i ulazni trem.

Nažalost, šteta izazvana rušenjem „Vanekovog mlina“ se ne može nadoknaditi, ali se se ovaj dio istorije može sačuvati od zaborava, zaključuje se u inicijativi.



Grad Bijeljina