Priča o volovskoj zaprezi i o “velikoj vodenici” :: Semberija INFO ::

 

Priča o volovskoj zaprezi i o “velikoj vodenici”


Priča o Vanekovom mlinu ili o “velikoj vodenici”, kako su Semberci svojevremeno prozvali ovu veliku investiciju  privatnog preduzetnika Franje Vaneka, realizovanu krajem devetnaestog vijeka, ovih dana dobila je svoj neslavni  epilog. Vanekov mlin je srušen da bi za nekoliko godina na raščišćenoj lokaciji, preko puta bijeljinskog Garnizona, bilo izgrađeno novo moderno naselje sa 500  stanova.

U kojoj mjeri je velika zgrada mlina i kuća pored mlina bila devastirana i potencijalno opasna po prolaznike, sve donedavno su svjedočili  veliki zeleni zastori koji su građane upozoravali na opasnost. Da smo, kojim slučajem, Vanekov mlin svi mi koji živimo u Bijeljini prepoznali kao “nacionalno blago od neprocjenjive vrijednosti”, vjerovatno bismo znatno ranije pokušali da ga zaštitimo i renoviramo. Ovako, ostaje nam samo žal za nečim čega više nema.



Da je bilo pokušaja da se nešto napravi od tog objekta, ruku na srce, bilo je. Gradske vlasti su svojevremeno imale ideju  da u nedavno srušenom objektu  sa fotografije otvore novo gradsko pozorište. Naravno, restauracija objekta bi zahtijevala ogromna sredstva, te je pitanje da li je bilo isplativije graditi novo pozorište ili popravljati ruiniranu kuću u kompleksu polusrušenog Vanekovog mlina koji ni tada, a ni sada nije u vlasništvu grada. Odustalo se od te ideje, kao, uostalom,  i od brojnih drugih, manje ili više prihvatljivih za sve nas.

Možda je važno napomenuti još nešto. Investitor na ovoj lokaciji dobro je prepoznao vrijednost građevinske investicije koja bi na uloženu marku mogla vratiti višestruko veću dobit. Ali, da li se neko nekada zapitao, šta se još moglo izgraditi na toj atraktivnoj lokaciji. Da je, kojim slučajem Grad bio zainteresovan za tu lokaciju i da je, opet, kojim slučajem, bio spreman izdvojiti novac za kupovinu navedene parcele, građani Bijeljine su mogli dobiti još jedani gradski park na površini ništa manjoj od sadašnjeg Gradskog parka. Na toj lokaciji mogao se izgraditi, na primjer, gradski bazen i brojni drugi atraktivni sadržaji za stare, mlade i najmlađe žitelje ovog grada.

Takvih ideja ili nije bilo ili su ustuknule pred naletom investitora i vlasnika privatnog kapitala.
Da se niko, na kraju ne uvrijedi, možda ćemo se nakon svega, sjećati samo priče o volovske zaprezi u koju su bila upregnuta 24 vola koji su parnu mašinu za veliki bijeljinski paromlin jednog dana dovezli iz Sremske Rače.


Semberija info - Lj. Ljubojević