I PORED POZITIVNIH ZAKONSKIH RJEŠENjA, ZAPOŠLjAVANjE LICA SA INVALIDITETOM I DALjE OTEŽANO :: Semberija INFO ::

 

I PORED POZITIVNIH ZAKONSKIH RJEŠENjA, ZAPOŠLjAVANjE LICA SA INVALIDITETOM I DALjE OTEŽANO


S ciljem povećanja ekonomske samostalnosti lica sa invaliditetom kroz podršku u zapošljavanju i samozapošljavanju, te podizanju svijesti poslododavca o obavezama i mogućnostima zapošljavanja lica sa invaliditetom, u Bijeljini je danas u organizaciji Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom Grada Bijeljina, održan okrugli sto o ovoj problematici.

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom, najbolja je odbrana od njihove socijalne isključenosti, međutim i pored toga što su na tom polju do sada postignuti značajni pomaci, proces zapošljavanja lica sa invaliditetom, još uvijek je na krajnje nezadovoljavajućem nivou.
 

-Oblast zapošljavanja osoba sa invaliditetom definisana je zakonom, međutim činjenica je da osobe sa invaliditetom, uglavnom nisu zaposlene. Ono što je vidljivo na terenu, jeste da postoje primjeri samozapošljavanja, u javnom sektoru ih jako malo ima  i to su uglavnom lica iz kategorije ratnih vojnih invalida. Poslodavci i pored finansijskih stimulansa za zapošljavanje lica sa invaliditetom i dalje se rijetko, većinom zbog predrasuda, odlučuju za tu opciju, mada su  i osobe sa invaliditetom, prilično pasivne kada je riječ o traženju posla i sve se većinom svodi na korištenje socijalnih davanja, koja su minimalna”, ističe Tanja Milinković, izvršna direktorica Udruženja žena sa invaliditetom “Impuls”.
 

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, filijala Bijeljina, na evidenciji nezaposlenih lica, evidentirano je ukupno 119  lica sa invaliditetom.

-Mi u filijali imamo jedan od programa ,pod nazivom “Zajedno do posla”, u okviru kojeg imamo poseban program za ratne vojne invalide, gdje su subvencije ove godine, veće i više od  dva puta, u odnosu na ostale kategorije. Dajemo 10.000 KM za samozapošljavanje, nezaposlenih invalida iz te kategorije, dok svi poslodavci koji se odluče za prijem novih radnika iz kategorije osoba sa invaliditetom, dobijaju posebne bonuse i sredstva”, rekao je ovom prilikom Siniša Kajmaković direktor Filijale Zavoda za zapošljavanje RS u Bijeljini.
 

Radno angažovanje je najefiksniji način uključivanja lica sa invaliditetom u sve životne tokove. Trenutno stanje u toj oblasti, dodatno usložnjava i visoka stopa siromaštva, nizak stepen obrazovanosti lica sa invaliditetom, nekonkuretnost njihovih zanimanja i kvalifikacione strukture na tržištu rada, kao i neravnomjerna razvijenost kapaciteta na lokalnom nivou, saglasni su učesnici današanjeg skupa.

Semberija info