OBILjEŽEN DAN SJEĆANjA NA NASTRADALE BORCE NA BANj BRDU :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽEN DAN SJEĆANjA NA NASTRADALE BORCE NA BANj BRDU


Na groblju u Pučilama odat je pomen u znak sjećanja na poginule borce 21. aprila 1993. godine na Banj brdu na Majevici i sve poginule i umrle borce u periodu od 1992. do 1995. godine sa područja Tuzle.

 

Na Banj brdu 21. aprila  1993. godine, u jakoj ofanzivi, za jedan dan poginula  su 33 borca Vojske Republike Srpske. Porodice nastradalih kažu da rane zbog gubitka najbližih nikada ne zastarjevaju, uz apel nadležnim da u skladu sa mogućnostima više zapošljavaju djecu iz reda porodica poginulih boraca i rade na rješavanju njihovih problema.

 

„Danas smo ovde da odamo pomen i počast stradalim srpskim vojnicima koji su dali svoje živote za RS, koji su na Banj brdu dali ono što je u onom trenutku i najjpreče, a to je  svoj život“, izjavio je Branislav Šušljik, sin poginulog borca Vojske RS.

Šušljik je istakao je da on, kao dijete poginulog borca, i mladi naraštaji Srpske moraju da čuvaju i njeguju lik svih srpskih boraca i junaka koji su dali svoje živote.  

Danijela Simeunović, starija kćerka poginulog Slavka Simeunovića, kaže da nikada ne može zaboraviti oca koji je dao život za Republiku Srpsku i da će uvijek u duši ostati rane.

Prema njenim riječima, svaki gubitak je težak, ali je lakše kada sa roditeljem postoji 30 do 40 godina uspomena, nego samo sedam godina uspomena koliko ih ima ona.

Danijel Perić, čiji je otac bio pripadnik 2. Majevičke brigade, istakao je ovom prilikom da sjećanje na najhrabrije sinove srpskog naroda nikada neće izblijediti.

 

„Ovo je dan kada svaki Srbin mora da zastane i prisjeti se ubijenih, masakriranih i zarobljenih boraca na Banj brdu, kao i njihovih porodica, sa porukom da se takve stvari više nikada ne ponove“, izjavio je Perić, odbornik Republičke stranke Srpske.

Miodrag Stevanović, presjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina, napomenuo je spomenik u Pučilama podignut u čast poginulih, ne dozvoljavajući da se njihova žrtva zaboravi.

 

„Oni su dali svoje živote za Republiku Srpsku i to nikada ne smijemo da zaboravimo“, izavio  je Stevanović.

 Prema njegovim riječima, nastradala 33 borca nisu ubijeni strateškim naoružanjem iz daleka nego pješadijskim naoružanjem, a neki hladnim oružjem.

 „Mi nismo tada poklekli nego ostali na našoj Majevici i sačuvali RS. Međutim, i danas poslije 30 godina ta borba se nastavlja, jer neki iz Sarajeva i bijelog svijeta unose nemir u naš narod i ove prostore, ne dozvoljavajući nam ni ekonomski prosperitet pa nam mladi odlaze“, rekao je Stevanović.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović izjavio je da su 33 vojnika dali za RS ono najvrijednije, a to su njihovi životi.

„Danas se molimo za njihove duše. Cijena slobode i opstanka naše RS  višestruko je skupo plaćena“, rekao je Petrović.

Vijence na spomenik položili su predstavnici Boračkih organizacija Bijeljine, Ugljevika i Lopara, Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini, Gradske uprave i Skupštine grada Bijeljina, Policijske uprave Bijeljina, porodice poginulih i drugi.

Tog, 21. aprila 1993. godine, poginula su 33 borca od kojih 29 iz Druge majevičke brigade i četiri iz Prve majevičke brigade.

Sa područje Tuzle poginulo je 205 boraca Vojske Republike Srpske. Njihova imena nalaze se uklesana na spomeniku u Pučilama, gdje je, uz prisustvo većeg broja predstavnika političkog i javnog života, obilježen Dan sjećanja na sve poginule.

Obilježavanje Dana sjećanja na poginule na Banj brdu organizovali su Gradska boračka organizacija i Zavičajno udruženje Tuzlaka iz Bijeljine.

 Semberija info: Z.Kusmuk