BANKA TUŽILAC U 253 SUDSKA SPORA :: Semberija INFO ::

 

BANKA TUŽILAC U 253 SUDSKA SPORA


Iako je duže od dvije godine u bijeljinskoj Bobar banci, koja je još krajem januara 2017. godine otišla u stečaj, najavljivana prva djelimična dioba sredstava, do najavljene diobe još uvijek nije došlo.

Dušanka Novaković, stečajni upravnik Bobar banke kaže da se “stečaj provodi u skladu sa zakonskim propisima i da se vrši unovčavanje stečajne mase koje je dosta komplikovano, jer se naplata potraživanja i sticanja imovine, uglavnom, obavlja sudskim putem.

“U periodu od kraja 2018. godine do danas završeno je oko 1.300 sudskih sporova i još je aktivno 275 sporova, od čega su tužbe povjerilaca 22 spora, a banka je tužilac u 253 sudska spora. Kod naplate sudskim putem ne može se definisati iznos naplate, jer je nepoznata procjena nekretnine koja se stiče, a samim sticanjem od strane banke ne može se definisati po kojoj će se cijeni određena imovina prodati na licitaciji i da li će biti zainteresovanih kupaca”, kaže Dušanka Novaković, naglašavajući da su sporovi po tužbama povjerilaca sa značajnim iznosima,   tako da se dioba sredstava ne može vršiti sve dok se ne okončaju ovi veliki sporovi.

“Dva najveća spora, vrijednosti oko 50 miliona KM, dobijena su na prvostepenom sudu, ali su se povjerioci žalili i očekujemo presudu Višeg suda. Ukoliko budu potvrđene prvostepene presude u korist banke, moći će se ići na djelimičnu diobu sredstava. Kada će to biti, zavisi od dobijanja drugostepenih presuda i ukoliko povjerioci ne budu uložili reviziju koja se, opet, mora čekati do konačne odluke suda”.

 Novakovićka ističe da je situacija s pandemijom virusa korona, koja traje više od dvije godine, prolongirala sve aktivnosti oko izvršenja najavljene diobe sredstava, što, kako kaže, ne zavisi od stečajnog upravnika, naglasivši da će po ispunjavanju zakonskih uslova prva djelimična dioba sredstava biti i izvršena.

Podsjetimo , Agencija za bankarstvo RS krajem novembra 2014. godine uvela je prinudnu upravu u Bobar banku, jer banka nije radila u skladu sa zakonom. Nepun mjesec kasnije, banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenut je postupak likvidacije. Stečaj je otvoren 24. januara 2017. Godine.
 
Semberija info