​Stanogradnja u Bijeljini u punom zamahu: Ni cijene kvadrata ne zaustavljaju radove :: Semberija INFO ::

 

​Stanogradnja u Bijeljini u punom zamahu: Ni cijene kvadrata ne zaustavljaju radove


Intenzitet stambene izgradnje u Bijeljini, pogotovo u prvoj zoni koja obuhvata uži centar grada, u prvim mjesecima ove godine dostigao je svoj maksimum. Gradi se veliki broj stambenih objekata, iako nagli skokovi cijena građevinskog materijala ugrožavaju i ovu, kao i druge  privredne grane.

Imajući u vidu podatak da je krajem prošle godine cijena stambenog kvadrata u prvoj gradskoj zoni iznosila oko 1.800 KM, te da je već sada dostigla cijenu od 2.400 KM, investitori se slažu s ocjenom da je riječ o enormnom povećanju cijene stambenih kvadrata, uzrokovanoj, prije svega, povećanjem cijena građevinskog željeza, cementa, keramike i drugih neophodnih repromaterijala.



Branko Despotović, investitor stambenog objekata sa 60 stanova u Ulici knjeginje Milice, kaže da je riječ o atraktivnoj lokaciji na kojoj je prve stanove prodavao po cijeni od 2.000 KM.

“Već sada, za ovih nekoliko stanova koji su ostali neprodati, možemo dobiti po 2.200 do 2.300 KM po kvadratu. Naša prednost je u tome što smo na vrijeme nabavili  kompletan građevinski materijal, tako da nije bilo upitno to, da li ćemo u roku završiti započeti objekat. Rukovodimo se devizom, da ono što započnemo, moramo i da završimo”, kaže Despotović.



Aleksandar Ristić, direktor preduzeća “Rimax invest”, kaže da je ovo preduzeće privelo kraju izgradnju objekta sa 22 stana, takođe, u Ulici knjeginje Milice. Uprkos krizi, potražnja za stanovima je još uvijek izražena.

“Nakon pandemije virusa korona, suočili smo se sa velikom ekonomskom krizom, u vidu poskupljenja sirovina i repromaterijala. Građevinsko željezo je dvostruko skuplje u odnosu na prošlu godinu.  Poskupljuju i drugi građevinski materijali. Evidentan je skok, kada su u pitanju cijene stanova u prvoj gradskoj zoni za nekih oko 600 KM, sa 1.800 KM na 2.400 KM. Planiramo izgradnju još dva stambena objekta sa oko 60 stanova, ali u nove projekte ulazimo i sa velikom dozom opreza”, kaže Aleksandar Ristić.


Semberija info - Lj. Ljubojević