Osnovna škola „Meša Selimović“ Janja: Vježba evakuacije :: Semberija INFO ::

 

Osnovna škola „Meša Selimović“ Janja: Vježba evakuacije


U Osnovnoj školi „Meša Selimović“ u Janji, danas je održana vježba evakuacije učenika u slučaju požara, a koja je izvedena u okviru programa „Smanjenja rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH“ s ciljem bezbjednog školskog okruženja.

Učesnici u ovoj pokaznoj  vježbi bili su učenici i zaposleni u Osnovnoj školi „Meša Selimović“ Janja, pripadnici Teritorijalno vatrogasne jedinice Bijeljina i volonteri Crvenog krsta Bijeljina.



Mile Spasojević, starješina Teritorijalno vatrogasne spasilačke jedinice Bijeljina rekao je da su danas sa nastavnim osobljem i učenicima izveli pokaznu vježbu, gdje je akcenat stavljen na evakuaciju učenika u slučaju nekih elementarnih nepogoda, a ovaj put je to bio požar.

- Mi smo danas, u okviru vježbe pokazali gašanje požara u zatvorenom prostoru, iznošenje djece sa posebnim potrebama i povređenje djece, jer prilikom evakucaje bude veća koncentracija ljudstva i dođe do povređivanja, a tu su bili i pripadnici Crvenog krsta Bijeljina da im ukažu prvu pomoć. Takođe, bilo je i spasavanje sa visine, sa vatragasnom korpom i jastukom i na kraju je prikazana upotreba aparata za početno gašenje požara, a zapalili smo zapaljivu tečnost i jedan od zaposlenih u školi izvršio je gašenje“, objasnio je Spasojević.



Rada Bojanić, volonter Crvenog krsta Bijeljina, rekla je da su prikazali  kako da se pomogne osobi koja je povrijeđena.

- Djeca su danas mogla da nauče kako da pomognu povrijeđenoj osobi, kako da  komuniciraju sa njom, a to će im pomoći kada porastu ili kada se zadese u nekoj takvoj situaciji, odnosno da mogu smireno da reaguju, da se ne uplaše. Od povreda su se danas mogle vidjeti posjekotine na potkoljenici, kao i opekotine na rukama“, rekla je Bojanićeva.



Davor Radojević, direktor OŠ „Meša Selimović“ Janja, rekao je da će realizacijom ovog projekta unaprijediti znanja u prevenciji i na taj način predočiti djeci nesreće od prirodnih i drugih opasnosti koje mogu da se dogode.

- Kada smo dobili priliku da učestvujemo u ovom projektu, mi smo trebali da uradimo procjenu rizika naše škole, program zaštite i spasavanja naših učenika. Procjenom smo utvrdili, da je kotao za peć već dotrajao i postojala je mogućnost od eksplozije kotla, zamjenom kotla smanjili smo rizik od toga. Ugradili smo i vatro-dojavni sistem i na jedan pritisak tastera 500 učenika izlazi iz učionica, a ranije su nastavnici morali da odlaze od učionice do učionice. I dalje ćemo raditi na prevenciji i zaštiti naše djece“, istakao je Radojević i dodao da su vatrogasci na lice mjesta stigli u roku od dva minuta od momenta dojave, a 500 učenika, za dva i po minuta izašlo iz školske zgrade.



Alen Zaimović, koordinator zajedničkog programa Vlade Švajcarske i UN agencija - ,,Smanjenja rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH“ rekao je da je ova vježba samo dio jednog dijela „priče“, koji oni podržavaju u Bijeljini, a ona se odnosi na sektor obrazovanja, ali i da imaju druge sektore koji su uključeni u ovaj projekat.

- Ovo nam je pokazatelj da su ovo aktivnosti na kojima treba i dalje da radimo i da je ovo samo početak. Svi treba da budemo svjesni, svih rizika i katastrofa koje nas okružuju u našim lokalnim zajednicama“, rekao je Zaimović.


Semberija info - S. Jovanović