GIMNAZIJA „FILIP VIŠNjIĆ“ BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

GIMNAZIJA „FILIP VIŠNjIĆ“ BIJELjINA


Dan sjećanja na nevino stradale žrtve u koncentracionim logorima

Danas je u holu Gimnazije „Filip Višnjić“ obilježen „Dan sjećanja na nevino stradale žrtve u koncentracionim logorima“ na našim prostorima.
Nataša Mitrović, profesorica srpskog jezika i književnosti, ali i koordinator programa za obilježavanje „Dana Holokausta“ u Gimnaziji „Filip Višnjić“ rekla je da, oni ovaj dan obilježavaju drugačije nego što se inače postavlja kao postavka za obilježavanje ,,Dana Holokausta“.



-Danas se moglo vidjeti podsjećanje na žrtve u logoru „Gradina“ i „Jasenovac“. Ovo je malo drugačija i ličnija priča, nismo htjeli da se oslonimo samo na brojke, a ni na žrtve. Danas smo mogli vidjeti dvoje učenika, koji predstavljaju jednu ličnost, koja ima sa jedne strane, jedan bunt, agresivan stav prema tome šta se to jednom čovjeku može desiti, šta to jedan čovjek može da učini drugom čovjeku. A, sa druge strane je učenica koja predstavlja pomirenost sa sudbinom, tugu i tragediju koja kada se nađe u takvoj situaciji, odnosno naš lik o kome govorimo kako se on ponaša. Sve ovo je propratio jedan učenik bez riječi, koji će na svom tijelu da oslikava sve ono što se događalo ovom preživjelom logorašu“  kazala je Mitrovićeva i naglasila je je da su vođe ovoga projekta učenici, a učenici koji predstavljaju dvije strane jednog čovjeka su Mihajlo Stevanović i Nataša Borovina, a glumac i idejni tvorac je Marko Ristić.

Takođe,  danas se mogao i pogledati kratkometražni animirani film, koji je autorsko djelo Marka Ristića, koji je, za pet minuta i 30 sekundi predstavio logor i rat kroz viziju jednog dječaka i likovnu postavku koja je oplemenila prostor.
Marko Ristić, učenik trećeg razreda Gimnazije „Filip Višnjić“ i autor filma rekao je da je njegov film posvećen danu kada se sjećamo na žrtve koje su stradale u Jasenovcu.
-Ideja za film je nastala iz dječijeg pogleda i kroz cijeli film se može vidjeti jedan crtež koji je grafički i koji oslikava to dijete koje priča svoju priču. Poruka je jasna, ovo nikada ne treba da se zaboravi i treba da se trudimo da, što više ostavimo sjećanje na naše stradanje, jer ako ih zaboravimo, to će biti izbrisano iz cijele naše istorije. Ali, ne treba se ugledati na te nemile događaje koji su se desili u tom periodu i na ovaj način mi ne širimo mržnju, nego upravo suprotno, obilježavamo sjećanje i imamo za cilj da prikažemo da se ovo više nikada ne smije ponoviti“, istakao je Ristić.

Semberija info