NA BIJELjINSKOM GRADSKOM TRGU ODRŽANA SVEČANA CEREMONIJA U OKVIRU OBILjEŽAVANjA DANA VOJSKE RS :: Semberija INFO ::

 

NA BIJELjINSKOM GRADSKOM TRGU ODRŽANA SVEČANA CEREMONIJA U OKVIRU OBILjEŽAVANjA DANA VOJSKE RS


Na gradskom trgu u Bijeljini danas je održana svečana ceremonija povodom obilježavanja 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina od postojanja 3. pješadijskog RS puka.
 
Tim povodom, uz prisustvo velikog broja građana, predstavnika boračkih organizacija, te lokalne i republičke vlasti, položeni su vijenci na spomenik palim borcima i odata počast svim nastradalim pripadnicima Vojske Republike Srpske.
 
Prije svečane ceremonije, gradskim ulicama, od bijeljinske kasarne do gradskog trga, prošli su pripadnici 3. pješadijskog puka, noseći ratne zastave u znak sjećanja na sve one koji su dali svoje živote u odbrani RS i povodom obilježavanja 30 godina od formiranja Vojske RS.
 


Na skupu je naglašeno da je ovo bitan jubilej, jer je 30 godina od osnivanja Vojske RS i 30 godina od kada je srpski narod počeo stvaranje uslova za slobodu i život u Srpskoj.
 
Vojska RS je, kako je rečeno, upravo ta koja je omogućila da srpski narod iznese sve bitke u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na dostojanstven, profesionalan i moralan način.


 
Prisutnim se obratio gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, koji je istakao da je Vojska RS osnovana samo i isključivo da bi branila srpski narod i da je, zahvaljujući toj ulozi, upisana velikim slovima u istoriju.
 
“Da nije bilo Vojske RS vjerovatno bi nas čekala sudbina Srba u Hrvatskoj – protjerivanje ili podređen položaj nacionalne manjine. Semberija je i tada pokazala da zna šta znači sloboda, koja nikad nije jeftina, a pogotovo nije jeftina u ratu”, naglasio je Petrović.
 
Prema njegovim riječima, zato je sjećanje na oko 1000 poginulih boraca sa područja Semberije i pomoć njihovim porodicama da žive dostojanstveno najmanje što Grad Bijeljina i RS mogu da učine kako bismo im se vratio bar dio duga.
 
“U borbi smo samo branili svoje crkve, njive, kuće, šume, preduzeća, ravnice i planine. Postojanje Srpske, koju je odbranio narod i narodna Vojska RS, dokaz je da smo taj cilj ostvarili”, naglasio je Petrović.
 


Navodeći da nam trebaju promišljenost, razumijevanje stanja u svijetu i svijest da je narod važniji od svakog pojedinca, Petrović je rekao da samo tako možemo dobiti mirnodopske bitke i neprokockati napore i sve što je učinila Vojska RS.
 
Miodrag Stevanović, predsjednik Boračke organizacije Grada Bijeljina, izjavio je da je Vojska RS i osnovana da bi zaštitila svoju otadžbinu i zaštitila svoj narod.
 
“Vojska RS je zasigurno najzaslužnija za stvaranje RS”, rekao je Stevanović, navodeći da je sa područja Semberije u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu živote izgubilo oko hiljadu i 50 boraca, čije su fotograije izložene u spomen sobu.
 
Prema njegovim riječima, Vojska RS bila je herojska i odbrambena vojska koja je branila svoj narod zbog čega zaslužuje svaku pohvalu.
  
“Danas smo na ovom svetom mjestu kako bi jasno rekli da nikada nećemo zaboraviti one koje su dali živote za odbranu RS i da će ostati naša svetinja”, naglasio je Stevanović.



Pukovnik Nebojša Jovanović, komadant 3. pješadijskog bataljona iz 3. pješadijskog RS puka i komadant bijeljinske Kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović“, izjavio je da je zahvaljujući Vojsci RS sačuvana Srpska i da danas građani žive u miru i slobodi.
 
Kako je istaknuto na skupu, pripadnici 3. pješadijskog RS puka nastavljaju tradiciju Vojske RS i čuvaju nasljeđe RS.
 
“Poginulim borcima neka je vječni mir, slava i hvala njima i svima koji su učestovali u borbi za stvaranje i odbranu Srpske", poručeno je sa svečane ceremonije.
 
Svečanoj ceremoniji, u okviru koje je izveden prigodan kulturno-umjetnički program, prisustvovali su predstavnici Boračke i organizacija koje okupljaju boračke kategorije, predstavnici zakonodavnih i izvršnih tijela RS, BiH i Grada Bijeljina, porodice poginulih, te brojni građani.



Semberija info