PREDSTAVLjEN DOKUMENT „POPULACIONA POLITIKA GRADA BIJELjINA“ :: Semberija INFO ::

 

PREDSTAVLjEN DOKUMENT „POPULACIONA POLITIKA GRADA BIJELjINA“


Foto
U zgradi Gradske uprave danas su predstavljena dva dokumenta vezana za „Populacionu politiku Grada Bijeljina“, brošura „Mapa razvoja grada“ i video koji je snimljen od strane ekspertskog tima.



Ljubica Mlađenović, šef odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti i član ekspertskog tima za izradu dva dokumenta – „ Prijedlog mjera pronatalitetne populacione politike u gradu Bijeljina“ i „Analiza stanja demografskog razvoja Grada Bijeljina“ rekla je da je  gradonačelnik Grada Bijeljina, Ljubiša Petrović krajem maja prošle godine, formirao ekspertski tim koji broji osam članova, među kojima su demograf, socijalni radnik, ljekari, članovi Privredne komore, članovi Pedagoškog zavoda i medija.



Ljubiša Petrović, gradonačelnik Grada Bijeljina, istakao da je Grad Bijeljina prva lokalna zajedna, koja ima izrađen pronatalitetni  dokument vezan za populacionu politiku

-Ovaj dokument sadrži analizu i demografsko stanje u kojoj se nalazi Bijeljina, a u drugom dokumentu koji čini prijedlog mjera populacione politike o gradu Bijeljina, sadrži niz  mjera, a mi ćemo u toku maja izvući mjeru pronatalitetne politike i taj prijedlog ćemo uputiti u skupštinsku proceduru. A iz budžeta, za koji smo se ove godine po prvi put izborili, a on iznosi 170.000 KM i odnosi se na mjere pronatalitetne politike, upotrijebićemo je u tekućoj 2022. godini, s tim da ćemo se u nacrtu budžeta za 2023. godinu boriti da ova budžetska pozicija bude sa još većim iznosom“, istakao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i dodao da će mjere pronalitetne politike sigurno dati rezultate.

-Upriličićemo i snimanje videa, gdje ćemo zajedno sa bračnim parovima koji se nisu ostvarili u ulozi roditelja, ali i onih koji jesu, dodatno promovišemo sa devizom „Bijeljino, djeca ti se rađala“. U sklopu ovog dokumenta, nalazi se i nekoliko mjera vezanih za poboljšanje komunalne infrastrukture za trudnice, takođe Grad Bijeljina subvencioniše boravak djece u privatnim predškolskim ustanovama, a nama je da nacrtom budžeta za sledeću godinu budu još veće, da stipendiramo veći broj studenata i da sa većim postotkom subvencionišemo prevoz učenika“, rekao Petrović.



Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović najavio je da će u toku maja ove godine, raspisati javnu nabavku za besplatne udžbenike za sve osnovce sa područja Grada Bijeljina.

Rada Golub, viši asistent na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini i dio tima za studiju demografije za Populacionu politiku Grada Bijeljina rekla je da su na osnovu kompletne demografske analize doznali da je  Grad Bijeljina, jedan od gradova u Republici Srpskoj koji ima negativan prirodni priraštaj od 2002. godine.

-Na osnovu analize možemo da kažemo da je broj umrlih dosta prednjačio na odnosu na broj živorođenih i zbog toga je bilo neophodno izraditi par modela o rađanju, da bi saznali koliko nam djece nedostaje, kog reda rođenja i koji su faktori koji su uticali na rađanje, sve kasnije stupanje u brak i rađanje manjeg broja djece. Podaci su pokazali da je stopa ukupnog fertiliteta u Gradu Bijeljina 1,44% po posljednjoj godini posmatranja, 2020. godini. Da bi došlo do prirodne revitalizacije stanovništva, da bi grad privredno napredovao i svakom drugom smislu, neophodno je da žena tokom svog života rodi 2,1 dijete“, istakla je Rada Golub i dodala da po tom modelu optimuma rađanja gradu Bijeljina nedostaje 686 – oro djece, iz reda prvorođenih 33, a iz reda drugorođenih 43 i trećerođene djece 58%.



Milan Arsenović, specijalista ginekologije i akušerstva zaposlen u Domu zdravlja Bijeljina, rekao je da je plodnost kod ljudi značajno smanjena i da na našim prostorima žene, u prosjeku prvo dijete rode u 29 -oj godini, a nekada je prosjek bio u 21 – oj godini.

-Kako je žena starija, tako se i smanjuje plodnost, naime posle 32 godine kod žene, a kod muškaraca posle 42 godine. Veoma je važno podsticati ranije rađanje i ja se nadam da će mjere koje je donijela ova grupa, poboljšati prirodni priraštaj u Bijeljini i nadam se da će se više djece rađati“, naglasio je Arsenović.



(Semberija info)