OBILjEŽEN MEĐUNARODNI DAN BABICA :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽEN MEĐUNARODNI DAN BABICA


Foto
Danas je u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina održan stručni skup na temu „Babička profesija“ povodom Međunarodnog dana babica, koji se obilježava svake godine petog maja.  Ovo je prvi put da je na ovakav način obilježava  u jednoj medicinskoj ustanovi u Republici Srpskoj, a sve to zahvaljujući menadžmenu Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina na čelu sa direktorom,profesorom dr Zlatkom Maksimovićem.



Ovom stručnom skupu, na kome su razgovarali o ovoj plemenitoj profesiji i izazovima sa kojima se susreću, prisustvovali su gosti iz JZU Bolnica Zvornik, Doma zdravlja Bijeljina, Ugljevik  i Lopare i veliki broj zaposlenih u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina.

Primarijus dr Nela Mitrović, specijalista pedijatar i pomoćnik za medicinske poslove konzervativne grane ovo prilikom je čestitala Međunarodni dan babica svim babicama i poručila im da i dalje budu uporne i hrabre, jer su one sa porodiljom u trenutku kada osjeća najveći bol, ali i najveće radosti i trenutku dolaska jednog novog života na svijet.



-Ovom prilikom bih uputila jedan mali apel, svim Vladinim tijelima, nadležnim Ministarstvima, jer se pokazalo da kroz epidemiju kovida nedostatak medicinskog kadra, a posebno babica. Znam da su učinili sve napore da poprave pronatalitetnu politiku, na čelu sa predsjednicom Željkom Cvijanović, ali nadam se da će napraviti još jedan mali korak, a to je da zaštite profesiju babica i da pomognu da određen broj, visoko stručnih babica bude u svakom porodilištu Republike Srpske“ apelovala je Mitrovićeva.

Ona je dodala da je rukovodstvo Bolnice, na čelu sa profesorom Zlatkom Maksimovićem, učinilo sve da Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina bude prepoznata u regionu i da je to bolnica koja se bira, da se žena porodi.

-U zadnje dvije godine, mi se nalazimo u pandemiji kovida, a u porodilištu je rođeno 1.057 beba u 2021. godini, a prethodne 2020. godine 1.007 beba, a to znači da smo imali 50 porođaja više. Istovremeno, kako je krenuo kovid morali su se po protokolima i po standardima pripremiti kovid porodilišta, a naša bolnica i naše rukovodstvo je napravilo napor da napravi kvalitetno kovid porodilište, a u kome je do decembra 2021. godine, rođeno ukupno 39 beba, a od početka ove godine do danas osam beba. A u trenutku pandemije, UNICEF je izabrao naše porodilište da uđe u proces akreditacije „ Bolnice prijatelji beba“, a taj veliki posao je profesor dr Vesana Maksimović, načelnica ginekološkog odjeljenja sa svojim timom iznela i mi smo dobili potpunu akreditaciju u novembru 2021. godine. Institut za javno zdravstvo RS, zajedno sa kancelarijom UNICEF – a ulazi u novi projekat, „Podrške dojenja na primarnom nivou“, a koliko su bili zadovoljni radom našeg kadra, izabrali su ih da pokažu sve što su uradili u našem porodilištu, pokažu u Domovima zdravlja, u Banjaluci je završeno, a planirani su u Trebinju i Nevesinju“, istakla je primarijus dr Nela Mitrović.

Milica Dikić, Glavna sestra u Bolnici „Sveti Vračevi“ kazala je da im je čast što su organizovali ovaj skup i čestitala Međunarodni dan svim babicama.



-Danas je istaknuta važnost tima i da je pored babice važna i pedrijatrisjka sestra u saradnji sa doktorima, ginekolozima i pedijatrima, te su predočene neke moguće komplikacije i načini na koje se one rješavaju. Podignuta je svijest o velikoj važnosti profesije babice, kako o zbrinjavanju majke, tako i bebe. Babice su kao stručne medicinske sestre, spona između doktora i žene. Ovu profesiju mogu obavljati ljudi, koji svakodnevno ulažu požrtvovanje i zalaganje da u momentu kada žena postaje majka, pomogne joj da odagne strepnje i strahove koja ona u tom momentu ima“, rekla je Dikićeva i dodala da da se ulaganjem u znanje babica i struku, pomaže se da se redukuju smrtni ishodi, povrede smanje i da se poboljšavaju zdravstveni ishodi prilikom porođaja u porodilištima.

Jasminka Jović, Glavna sestra Ginekološko – akušerskog zahvalila se rukovodstvu Bolnice što su na ovaj način istakli važnost ove profesije.



-Nadam se da će ovo od sada da bude jedna tradicija, gdje ćemo se mi družiti sa svim koleginicama sa ovog regiona, a nadam se i šire“, istakla je Jovićeva.

(Semberija info)