IZ DOMA ZDRAVLjA BIJELjINA UKAZALI NA ZNAČAJ IMUNIZACIJE DJECE REDOVNIM VAKCINAMA :: Semberija INFO ::

 

IZ DOMA ZDRAVLjA BIJELjINA UKAZALI NA ZNAČAJ IMUNIZACIJE DJECE REDOVNIM VAKCINAMA


Smanjen broj vakcinisane djece, redovnim vakcinama, može dovesti do pojave epidemija dječijih bolesti,saglasni su dr Stojanka Škorić, specijalista pedijatar i dr Mladen Grujičić, specijalista epidemiolog, koji su danas u obraćanju medijima, još jednom istakli značaj imunizacije djece.

-Jako je bitno što prije svu djecu dovesti na vakcinaciju da kompletiraju svoje doze kako bi zaštitili njihovo zdravlje i spriječili pojave epidemija", naglasila je za Semberija info, dr Škorić i upozorila na pad u obuhvatu vakcinisane djece, MRP vakcinom.

-Na to su uticali i istupi antivakcinalnih lobija u medijama, kao i objavljivanje nekih ranijih istraživanja, da ta vakcina može izazvati izvjesne poremećaje kod djece, sto je kasnije opovrgnuto. Mi u našoj ustanovi imamo dobar odziv, kada je riječ o imunizaciju djece, djecu vakcinišemo po redovnom kalendaru imunizacije i mislim da je svijest stanovništva o tome, ipak na nekom zadovoljavajućem nivou, rekla je dr Stojanka Škorić.
 

- Kada je riječ o vakcinaciji protiv malih boginja, idealno bi bilo da se vakciniše preko 95 procenata populacije, koja je osjetljiva na infekciju. Mi sada nismo dosegli taj broj i zato i ovom prilikom pozivamo roditelje, čija djeca nisu vakcinisana do sada, a treba da se vakvinišu, da to učine”, apelovao je ovom prilikom Mladen Grujićić, specijalista epidemiolog u Domu zdravlja Bijeljina.

Zvanični podaci govore da svake godine u svijetu,, zahvaljujući imunizaciji,bude spašeno 3 miliona djece od morbila, jedan million od velikog kašlja i 2 miliona djece od tetanusa.