ZA MATURANTE USKORO KRAJ SREDNjOŠKOLSKIH DANA, A UVELIKO POČELE PRIPREME ZA MATURSKA SLAVLjA :: Semberija INFO ::

 

ZA MATURANTE USKORO KRAJ SREDNjOŠKOLSKIH DANA, A UVELIKO POČELE PRIPREME ZA MATURSKA SLAVLjA


Nakon dvogodišnje pauze, u Bijeljini ponovo defilei ljepote i mladosti
 
Nakon dvije godine zabrane proslava maturskih večeri, usljed loše epidemijske situacije, nedavno je u Srpskoj ukinuta ta epidemiološka mjera, te  su ponovo dozvoljene proslave matura. Ova vijest obradovala je i oko 1000 maturanata na području Semberije, koji će nakon dvije godine pauze, ovaj važan događaj u životu, obilježiti na tradicionalan način.
 
- Proslava mature, ponovo će biti obilježena defileom kroz grad i maturskom zabavom u nekim od ugostiteljskih objekata“, najavio je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina, Duško Đurić.



Đurić za ,,Semberija info’’ kaže da  prve  proslave maturske večeri, kreću od  20. maja, a period defilea mladosti, ljepote i slavlja, trajaće do kraja narednog mjeseca.
 
I roditelji ove generacije maturanata  su srećni, što se, konačno, vraćamo normalnim tokovima i što njihova djeca, neće ostati bez jednog od najljepših događaja u životu. Međutim, mnogi su ujedno i zabrinuti, oko konačne sume koju će morati izdvojiti, kako bi njihovo dijete zablistalo te posebne večeri.
U posljednje vrijeme, sve je poskupilo, pa tako i opremanje maturanta, zavisno od prohtjeva i želja, može koštati znatno više nego prethodnih godina.


 
U modnom ateljeu ,,Stella’’ u Bijeljini,  cijene  maturskih haljina kreću se od 250 konvertibilnih maraka,  pa naviše.
- Maturantkinje su već počele da naručuju haljine, a što se cijena tiče, mi smo nastojali da i dalje ostanemo prihvatljivi za  sve kupce i da ne dižemo cijene, bez obzira što je u međuvremenu, znatno porasla cijena tkanine“, kaže Milkica Stanimirović, dizajner u modnim ateljeu ,,Stella’’.
 
Obuća je, takođe, veoma skupa, pa je tako u  bijeljinskim radnjama, za kvalitetne ženske cipele, potrebno izdvojiti najmanje 140 KM, a za muške 120 KM.
Djevojke naravno imaju više troškova, jer tu su šminkanje, manikir i frizura. Iz frizerskih i kozmetičkih salona, poručuju, da je za ove tri stavke potrebno izdvojiti najmanje 120 KM.

- Cijena frizure zavisi od toga šta maturantkinja želi, ali najjeftinija frizura je 40 KM, a cijena je viša u zavisnosti od dužine kose i slično”, potvrdili su iz jednog  bijeljinskog frizerskog salona.
Tu su i troškovi  fotografisanja,  koji se kreću od od 50 KM do 200 KM.
Sama proslava u ugostiteljskim objektima ove godine iznosi 35KM, uz dodatak za muziku od 10 KM.
 
Kad se sve prethodno sabere, jasno je da će od dobijene sume, mnoge roditelje maturanata zaboliti glava, međutim ima i maturanata koji smatraju, da nije sve u tom materijalnom momentu, te da skupa haljina ili odijelo, ne čine proslavu, nego druženje i dobra zabava te večeri.

- Za mene matura prestavlja završetak jednog lijepog perioda u životu, tokom kog  sam sklopila prijateljstva za čitav život’’, ističe za ,,Semberija info’’ Katarina Stević, učenica četvrtog razreda Ekonomske škole u Bijeljini i dodaje da su sada pred kraj školovanja pomiješana osjećanja i radosti i tuge.



- Naša škola slavi matursko veče 23. maja, još traju pripreme, mada ja i ne pridajem neki veliki značaj tim pripremama. Što prvo nađem to ću i obući, jer nisam zahtjevna. Većina djevojaka želi imati najskuplju i naljepšu haljinu, ali mislim da je to, zapravo, najmanje bitno. Ono što je važno, jeste druženje i uspomene koje ćemo ponijeti sa te večeri. To je posljednji put kada smo, kao generacija svi zajedno i to je ono najvažnije, a ne ko će šta obući i kako će izgledati”, kaže ova maturantkinja.

- Mi smo prilično  kasno saznali da li će ove godine biti dozvoljena proslava mature  i svi smo uzbuđeni oko priprema, koje, posebno ove godine, iziskuju puno troškova. Haljine, cipele i sve ostalo što nam treba za  tu noć izuzetno je skupo. Međutim cijena ne određuje ljepotu, niti kako ćemo se mi osjećati u tim kombinacijama koje odaberemo. Bitno je svemu dati neki svoj lični pečat i mislim da svi mi u ovom periodu zračimo nekom posebnom ljepotom i sjajem mladosti“, smatra Jelena  Glišić, učenica četvrtog razreda Ekonomske škole u Bijeljini.



- Matura predstavlja krunu jednog perioda u životu. Iz srednje škole odlazmo zreliji, mudriji, postajemo odrasli, a osjećaj koji ćemo doživjeti te večeri i uspomene koje ćemo ponijeti, ostaju nam za cijeli život”, ističe na kraju za portal ,,Semberija info’’ Jelena.


Semberske novine - Semberija info