Sastanak gradonačelnika Petrovića sa grčkim ambasadorom :: Semberija INFO ::

 

Sastanak gradonačelnika Petrovića sa grčkim ambasadorom


Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović razgovarao je danas sa ambasadorom Grčke u BiH Dimitriosom Papandreuom o unapređenju privredne, ekonomske i kulturne saradnje Grčke i Grada Bijeljina. 

„Glavni razlog moje posjete Bijeljini je jučerašnje otvaranje grčkog kutka na Univerzitetu Sinergija, koji će biti grčki centar za jezik, kulturu i civilizaciju. Uspostavljanje ovog centra je integralni dio našeg plana da osnujemo mrežu grčkih kutaka koji će služiti kao  centri za grčku kuluru, cilivilizaciju i jezik u BiH“, rekao je ambasador Papandreu.



Prema njegovim riječima, grčki kutak u Bijeljini je šesti otvoreni u BiH, a već su otvoreni u Doboju, Palama, Visokom, Banjaluci i Zvorniku.  
„Svrha ovog projekta je zbližiti naše narode i građane. To možemo učiniti kroz podučavanje grčkog jezika i civilizacije  i kroz razne aktivnosti koji mogu uključivati seminare i konferencije koji se neće odnositi samo na grčku kulturu, istoriju i civilizaciju, nego i na srpsku“, kaže ambasador Papandreu.

On se zahvalio gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću na podršci u vezi otvaranja grčkog kutka, istitčući da je tokom sastanka razgovarano o proširivanju saradnje Grčke sa Bijeljinom na više polja.

„Danas je veliki dan, jer smo ugostili velikog prijatelja Bijeljine, njegovu ekselenciju grčkog ambasadora  u BiH, gospodina Papandreua“, rekao je Petrović, navodeći da srpski i grčki narod veže zajedništvo od mnogo vijekova ranije. 

Prema njegovim riječima, veze između srpskog i grčkog naroda su neraskidive, a prijateljstvo dokazano nebrojeno puta, počev od srednjeg vijeka, pa do danas.
„Ono što posebno osjećamo je politika Grčke, koja se odražavala i tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata. Grčka je 1995. godine pružila utočište i krov nad glavom za našu mnogobrojnu djecu koja su boravila u Solunu i okolnim gradovima, a stigla je i velika količina humanitarne pomoći u Republiku Srpsku. To nikada nećemo zaboraviti“, rekao je Petrović. 



On je rekao da se ne smije zaboraviti ponašanje Grčke ni tokom NATO bombardovanja 1999. godine koje se dogodilo u Srbiji. 
„Takva jedna zahvalnost i poštovanje između srpskog i grčkog naroda je još snažnije, jer pripadamo pravoslavlju i dijelimo iste hrišćanske vrijednosti“, rekao je Petrović. 

Prema njegovim riječima, tokom susreta je razgovarano i o osnivanju udruženja srpsko-grčkog prijateljstva.
„Ambasador Papandreu nam je ponudio nekoliko kontakata. Dogovoreno  je da Bijeljinu u junu posjeti šef Odsjeka za komercijalne poslove - za ekonomiju pri Ambasadi Grčke u BiH kako bi povezali naše privrednike i Ambasadu Grčke kako bi došlo do razvijanja projektnih ideja i zadataka  i realizacije tih istih“, rekao je Petrović. 
    
On je istakao da je bilo riječi o osnaživanju grčkog jezika u Bijeljini, da se anketiraju zainteresovani građani i učenici koji su motivisani da uče grčki jezik i da se detaljnije upoznaju sa grčkom kulturom, a da to sve bude pod okriljem Gradske uprave.
„Obećali smo da ćemo osnažiti grčki centar na Univerzitetu Sinergija sa dodatnim opremanjem i nadam se da će njegova ekselencija tokom naredne posjete Bijeljini vidjeti razliku u stepenu opremljenosti ovog grčkog centra“, rekao je Petrović. 

Tokom sastanka, kako kaže, bilo je riječi o mogućnosti da se Gradu Bijeljina pomogne da pronađe partner grad – pobratim u Grčkoj, a da sve to, između ostalog, rezultira razmjenom učenika i studenata između Bijeljine i grada pobratima u Grčkoj. 
Petrović i Papandreu razgovarali su i o saradnji na polju turizma sa ciljem turističke promocije Grada Bijeljine i grčkog primorja.

Semberija info