OBILjEŽAVANjE 30 GODINA OD STRADANjA VOJNIKA U „TUZLANSKOJ KOLONI“ – PREŽIVJELI OGORČENI JER JE U PITANjU ZLOČIN BEZ KAZNE I JOŠ UVIJEK NEMA KAŽNjENIH :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽAVANjE 30 GODINA OD STRADANjA VOJNIKA U „TUZLANSKOJ KOLONI“ – PREŽIVJELI OGORČENI JER JE U PITANjU ZLOČIN BEZ KAZNE I JOŠ UVIJEK NEMA KAŽNjENIH


U organizaciji Odbora za njegu oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, Grada Bijeljine, Gradske boračke organizacije Bijeljina i Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini u nedelju, 15. maja, biće obilježeno 30 godina od stradanja vojnika u "Tuzlanskoj koloni".

Obilježavanje 30 godina od napada na vojničku kolonu u Tuzli počeće okupljanjem građana ispred Gradske uprave Bijeljina u 8.00 časova, a polazak za Tuzlu planiran je u 8.30 časova.

Na mjestu zločina u Tuzli, učesnici proslave će mirno hodati, zapaliti svijeće i položiti cvijeće i time odati počast palim borcima.

Obilježavanje će biti nastavljeno u Bijeljini u 12.30 sati na gradskom groblju na Pučilama, gdje će se nakon parastosa obratiti zvaničnici Republike Srpske, Grada Bijeljine i preživjeli učesnici "Tuzlanske kolone".
Na današnjoj pres-konferenciji organizovanoj u Gradskoj upravi povodom najave obilježavanja 30 godina od stradanja vojnika u „Tuzlanskoj kolini“, preživjeli su podsjetili da su muslimanske snage napale 15. maja  1992. godina kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu sporazuma, trebala napustiti mirno BiH. Tada su poginula najmanje 54 vojnika JNA, a ranjeno njih oko 50.

Slavko Novaković i Radojica Ilić, preživjeli učesnici „tuzlanske kolone“,  izrazili su ogorčenje jer još nema kažnjenih za zločin nad vojnicima u „tuzlanskoj koloni“.

Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske boračke organizacije, podsjetio je da se ovaj zločin desio iako je postojalo obećanje o mirnom povlačenju vojnika JNA.



„Međutim, otvorena je vatra na vojnike koji su bili u kamionima i vozilima, koji nisu mogli da se brane“, rekao je Stevanović, izražavajući očekivanje da će doći dan kada će se utvrditi istina u vezi „tuzlanske kolone“ i kazniti odgovorni za ovaj zločin.     

Slaviša Vujanović, predstavnik Zavičajnog udruženja Tuzlaka, izjavio je da se zločin nad vojnicima JNA ne smije zaboraviti, pozivajući građane da dođu u nedelju i odaju počast svim nastradalim.

„Porodice nastradalih nezadovoljne su jer niko od odgovornih za ovaj zločin nije odgovarao. Mnoge porodice nisu ni pronašle tijela svojih najmilijih“, rekao je Vujanović.

Predstavnici Boračke organizaije Grada Bijeljina, Zavičajnog udruženja Tuzlaka, preživjeli učesnici u „tuzlanskoj koloni“ i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović pozvali su građane da u što većem broju dođu u nedelju, 15. maja, oko 8.00 časova ujutro ispred Gradske uprave odakle će biti obezbijeđen prevoz do Tuzle.
Istog dana, u 12.30 časova biće služen parastos i položeni vijenci i cvijeće na spomenik palim borcima na groblju u Pučilama.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović izjavio je da se Semberija branila na Majevici, istučući da je obaveza svih nas da njegujemo sjećanje na sve one koji su dali ono najdragocijenije, a to su njihovi životi za odbranu Republike Srpske.

„Bijeljina Grad raširenih ruku pružila je utočište za veliki broj Tuzlaka koji su, nakon stradalnih vremena, morali da napuste svoja vjekovna ognjišta i da ih potraže na nekim drugim mjestima. Svi znamo da se Semberija branila na Majevici. Zato kada pominjemo ‚‚tuzlansku kolonu‚‚ ne smijemo zaboraviti na nedužno nastradale vojnike koji su se trebali mirno povući iz Tuzle“, rekao je Petrović.

Semberija info