Besplatni preventivni pregledi povodom Svjetskog dana doktora porodične medicine :: Semberija INFO ::

 

Besplatni preventivni pregledi povodom Svjetskog dana doktora porodične medicine


U okviru obilježavanja Svjetskog dana doktora porodične medicine, bijeljinski Dom zdravlja organizovao je danas preventivne preglede za građane Bijeljine ispred Tržnog centra „Emporium“.

Međunarodna organizacija za doktore porodične medicine, priznata od strane Svjetske zdravstvene organizacije, je u maju 2010. godine, proglasila 19. maj kao Svjetski dan doktora porodične medicine.

„Na ovaj dan otvaraju se mogućnosti da se istakne značajan doprinos porodičnih doktora u pružanju zdravstvene zaštite stanovništvu, kao i da se istakne važnost i uloga doktora porodične medicine u cjelokupnom zdravstvenom sistemu“, izjavila je Gordana Savin, specijalista porodične medicine u bijeljinskom Domu zdravlja. 

Doktorica Savin, koja je i pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Domu zdravlja Bijeljina, čestitala je svim doktorima porodične medicine Svjetski dan doktora porodične medicine. 
Prema njenim riječima, ovo je ujedno i prilika da se proslavi napredak postignut u segmentu porodične medicine i poseban doprinos porodičnih doktora.
„Važnost doktora porodične medicine, naročito u ovim teškim pandemijskim uslovima kada nam je rad svakako otežan, je velika. Oni nas prate od rođenja pa do trećeg životnog doba i lagano postaju dio porodice“, istakla je doktorica Savin.  
Porodični doktor, kaže ona, je neko čija su vrata prva otvorena i gdje sve počinje. 



Građani koje smo zatekli na preventivnim pregledima, u okviru kojih su mjereni  krvni pritisak i nivo šećera u krvi, pohvalili su današnju akciju bijeljinskog Doma zdravlja.
„Slučajno sam u prolazu vidjela da se obavljaju pregledi. Imam problema sa krvnim pritiskom, koji je visok. Ovo je bila prilika da iskontrolišem pritisak i malo porazgovaram sa doktoricom porodične medicine. Svaka čast za Dom zdravlja“, rekla nam je Zorica Vujić. 

Dragan Pejić rekao je da su ovakve akcije odlične i da bi bilo dobro da ih ima još više, jer mnogi često ne odlaze kod doktora, a upravo preventivni pregledi su prilika da se otkriju evetualno neki zdravstveni problemi.  
U bijeljinskom Domu zdravlja trenutno ima 55 timova porodične medicine, s tim da pokrivaju područje Žabara i Pelagićeva.


​Semberija info - Z. Kusmuk