PREVENTIVNI PREGLEDI MLADEŽA DERMOSKOPIJOM :: Semberija INFO ::

 

PREVENTIVNI PREGLEDI MLADEŽA DERMOSKOPIJOM


Danas, u prizemlju Bolnice „Sveti vračevi“ u Kabinetu za dermoskopiju vršeni su preventivni pregledi pregledi mladeža dermoskopijom. Cilj ovih pregleda je podizanje svijesti o značaju ranog otkrivanja i liječenja raka kože, jednog od najmalignih tumora.

Dr Nela Mitrović, pomoćnik direktora za medicinske poslove rekla je da se“ Melanoma dan“ u Bolnici „Sveti vračevi“ Bijeljina, organizuje od 2012. godine.
 
 
-Rukovodstvo naše ustanove, na čelu sa direktorom, prepoznalo je potrebu za prevenciju melanoma. Prošle godine u maju je nabavljen dermoskop i naša dermatovenerološka služba, „bogatija“  je za Kabinet za dermoskopiju“, istakla je dr Nela i dodala je da će se u narednih par mjeseci timu priključiti još jedan dermatolog.

Dr Mirica Stojsavljević, specijalista dermatovenerologije istakla je da ljekari dermatološke službe u Bolnici „Sveti vračevi“, kroz svaku praksu obavljaju, preventivne, ali i kliničke preglede.
 
 
-Danas još jednom, želimo da stavimo veliki akcenat kolika je važnost ranog otkrivanja karcinoma kože i drugog otkrivanja malignih tumora kože, a među njima je najagresivniji melanom“ kazala je dr Stojsavljević i dodala da je Svjetska zdravstvena organizacija dala podatak,  da u svijetu postoji 300.000 novih slučajeva svake godine, a da je melanom jedan od rijetkih tumora koji je vidljiv golim okom.
 

Melanom je najagresivniji rak kože, a ono što dovodi do porasta oboljelih jeste intenzivno izlaganje suncu, kao i povećanje UV indeksa zračenja, ali i genetski faktori, koji su vezani za svakog pojedinačnog pacijenta.
-Posebnu pažnju posvećujemo pacijentima koji u svojoj ličnoj anemnezi, odnosno porodičnoj, a to znači da je neko od članova njegove porodice imao neki karcinom kože i da je sam pacijent imao problem sa melanomom. Kod takvih pacijenata čak i do 900 puta se uvećava mogućnost ponovnog melanoma“, istakla je dermatolog dr Mirica Stojisavljević.
 


​Ona je apelovala na sve, da se što manje izlažu suncu, odnosno, izlaganje  se može provesti ujutru, od 8 do 12 časova ili poslije 16 časova. Takođe, naglasila je, da je  nanošenje krema sa zaštitnim faktorima obavezno i da se strogo zabranjuje upotreba solarijuma.

Dr Mirica Stojsavljević je dodala da su do 10 časova pregledali skoro 40 pacijenata, a od njih tri su upućena na hirursku intervenciju, a par pacijenata su uputili na praćenje promjena na koži.

Semberija info