Odjeljenje za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina: Pšenici i kukuruzu nedostaje vlaga :: Semberija INFO ::

 

Odjeljenje za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina: Pšenici i kukuruzu nedostaje vlaga


Ovogodišnji plan proljećne sjetve u Semberiji realizovan je u potpunosti i sjetva kukuruza je već završena. Kukuruz je, uvidom u stanje na terenu, trenutno u dobrom stanju, kaže Sreten Vučković, iz Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina, istakavši da je u toku korektivna zaštita i prihrana kukuruza.

„Problem trenutno predstavlja nedostatak vlage u zemljištu, što je izraženo već jedan duži vremenski period. Poljoprivrednici čekaju kišu, a tamo gdje postoji mogućnost za to, obavlja se i navodnjavanje, pogotovo u dijelu Semberije gdje je u protekle dvije godine izgrađen sistem za navodnjavanje, kao i na područjima gdje su vodozahvati na dubini od sedam do osam metara i gdje je moguće obaviti navodnjavanje. Tamo gdje nema uslova za navodnjavanje, javljaju se potencijalni problemi na kukuruzu, još više na pšenici. Pšenici je trenutno najneophodnija vlaga, jer se biljke nalaze u fazi cvjetanja. Ukoliko u najskorije vrijeme ne bude dovoljno padavina, ta situacija će se umnogome odraziti na prinose, ali i na kvalitet pšeničnog zrna“, kaže Vučković.



U drugoj fazi zaštite pšenice fungicidima, u fazi cvjetanja, poljoprivrednici tu zaštitu kombinuju sa insekticidom, jer se pojavila i lema na području Semberije, u većoj ili manjoj mjeri, što iziskuje dodatne troškove. Bolest lema utiče na fotosintezu, izumiranje listova, što se odražava i na prinose pšenice.

U pojedinim dijelovima Semberije poljoprivrednici su počeli navodnjavati i parcele s kukuruzom, dok je pšenicu i ječam puno komlikovanije navodnjavati, ističe naš sagovornik.

U Crnjelovu su od prije nekoliko dana u funkciju i sistemi za navodnjavanje na površini od nekih petsto hektara i njima upravljaju „Vode Srpske“.

Što se tiče vještačkog đubriva, u Odjeljenju za poljoprivredu Gradske uprave Bijeljina kažu da je stiglo i dugo najavljivano vještačko đubrivo iz Turske.

„Svjedoci smo da su cijene tog đubriva skoro izjednačene sa zatečenim đubrivom koje smo imali u slobodnoj prodaji odranije. Problem predstavlja pakovanje od 500 do 700 kilograma, što za male proizvođače predstavlja problem. Distribuciju je trebalo bolje organizovati i medijski to pokriti, kako bi to đubrivo stiglo do svakog poljoprivrednog proizvođača“, kaže Sreten Vučković.


Semberija info - Lj. Ljubojević