ODRŽAN KVIZ „ĆIRILICE, ČEDO MOJE“ :: Semberija INFO ::

 

ODRŽAN KVIZ „ĆIRILICE, ČEDO MOJE“


Foto: Semberija info
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, organizovalo je večeras u Eparhijskom kulturnom centru Eparhije zvorničko-tuzlanske, kviz pod nazivom „Ćirilice, čedo moje“. Na kvizu su se takmičile ekipe učenika iz osnovnih škola „Sveti Sava“ Bijeljina, „Vuk Karadžić“ Bijeljina, „Knez Ivo od Semberije“, Bijeljina, „Jovan Dučić“, Bijeljina, „Sveti Sava“ Crnjelovo, „Dvorovi“ Dvorovi, „Petar Kočić“ Brodac, „Petar Petrović Njegoš“ Velika Obarska i “Sveti Sava“ Lopare.



Slaviša Mikić, predsjednik Gradskog odbora „Prosvjete“ kaže da se u samom imenu kviza „Ćirilice, čedo moje“, nalazi sva suština onoga što „Prosvjeta“ želi poručiti srpskom rodu.



-Danas je ćirilica ugrožena i  zapostavljena u svim sverama života. Ako kažemo „Ćirilice čedo moje “, onda znamo kako se treba ophoditi prema čedu i šta od njega očekujemo. Ćirilicu bi smo mogli tretirati i kao majku, kao nešto  što nas je sačuvalo kroz vrijeme, zajedno sa našim jezikom i drugim elementima naše kulture ali je ona danas u takvom stanju, da se mi prema njoj moramo ophoditi kao načemu što je sveto, baš onako kako se majka ophodi prema svom čedu”, naglasio je Mikić.


 
Na kvizu su učestvovali učenici od šestog do devetog razreda i njihovi nastavnici srpskog jezika i istorije. Kviz  nije imao takmičarski karakter, bio je afirmativan i njegov cilj je da se učenici i mladi podstiču da koriste ćirilicu u svakom obliku.



Dunja Grbović, učenica OŠ„Vuk Karadžić“ Bijeljina, kaže da ćirilicu i van škole koristi  veoma često i ističe da znanje o jeziku i pismu treba stalno obnavljati.



-Ukoliko ne koristimo često ćirilicu, ona će nestati a tako će nestati i naš jezik”, smatra Dunja i dodaje da njeni vršnjaci nažalost ,sve rjeđe koriste ovo pismo.

(Semberija info)