STRUČNA PREDAVANjA OZNAČILA POČETAK DRUGOG SAJMA CVIJEĆA :: Semberija INFO ::

 

STRUČNA PREDAVANjA OZNAČILA POČETAK DRUGOG SAJMA CVIJEĆA


Foto
Drugi sajam cvijeća u Bijeljini najavljen je stručnim predavanjima iz oblasti hortikulture, cvjećarstva, upravljanja zelenim površinama, uzgoja voćnih vrsta i rezanog cvijeća.

Docent doktor Lazar Pavlović ukazao je na katastar zelenih površina kao na jedan od najznačajnih mehanizama kvalitetnog upravljanja zelenim površinama u urbanim sredinama, odnosno gradovima.



„Biljke u gradu, osim svoje dekorativnosti, obavljaju i brojne druge funkcije, a izložene su brojnim, najčešće negativnim uticajima koji  su rezultat savremenog života u urbanim sredinama. U cilju očuvanja zelenila i poboljšanja uslova životne sredine u gradu, kao i sveobuhvatnog kvalitativnog i kvantitativnog sagledavanja stanja zelenih površina, katastar bi predstavljao osnovu za njihovo kontinuirano očuvanje i unapređenje“, jasan je bio Pavlović.



Profesor doktor Mirjana Ljubojević istakla je da se svijet prethodnih godina suočava sa velikim izazovima koji uključuju ne samo klimatske promjene, nego i zdravstvene i ratne krize i dodala da proizvodnja hrane na prvom mejstu ne smije biti ugrožena ovim faktorima i da je neophodno uključivanje stanovništva u ove faktore.



„Ograničene površine u gradu nameću potrebu da se što bolje iskoriste, da se dekorativnosti doda i upotrebna dimenzija. Konstantno izložen velikom intenzitetu buke, smoga, okružen betonom i ograničenim prostorima, gradski čovek teži da uključi deo prirode u svoj svakodnevni životni prostor. Koliko god da je prostor ograničen, sopstveni uzgoj biljaka čije će cvetove, listove i/ili plodove ubrati i pojesti, čoveku donosi radost i zadovoljstvo“, naglašava Ljubojević.



Master inženjer pejzažne arhitekture Milica Grubač kaže da urbano baštovanstvo nosi važne izazove.
„Prvi je veoma ograničen prostor i potreba za gajenjem patuljastih, stubastih ili veoma usko-piramidalnih formi, najčešće u saksijama i drugim sudovima, što je moguće jedino kalemljenjem na veoma slabobujnim podlogama. Drugi je nedopustiva primena pesticida usled neposredne blizine mesta stanovanja i gajenja. Iz tog razloga se oplemenjivanju na otpornost mora posvetiti ogromna pažnja“, naglašava Grubač.



Docent doktor Vanja Vuksanović na kraju predavanja govorila je o proizvodnji lizijantusa, kao rezanog cvijeta.
„Lizijantusi su trenutno najpopularnije i najtraženije vrste rezanog cveta u svetu. Na tržištu je prisutno više od 200 sorti u 30 različitih nijansi boja i njihovo uzgajanje može biti vrlo profitabilno“ istakla je Vuksanović.