ANKETA ZA IZBOR IDEJNOG RJEŠENjA NOVOG IZGLEDA VODOTORNjA :: Semberija INFO ::

 

ANKETA ZA IZBOR IDEJNOG RJEŠENjA NOVOG IZGLEDA VODOTORNjA


Foto
Na konkurs Grada Bijeljina za izradu urbanističko-arhitektonskog idejnog rešenja za adaptaciju i rekonstrukciju multifunkcionalnog objekta „Vodotoranj“, raspisan u novembru 2021. godine, pristigla su dva konkursna rješenja koja je Grad otkupio.
 
Konkursom je bilo predviđeno da rješenje treba da bude kvalitetna urbanističko-arhitektonska postavka i kompozicija za jedan od najprepoznatljivijih arhitektonskih objekata u Bijeljini, kojim će biti funkcionalno i ambijentalno unaprijeđen ovaj prostor i samim tim učinjen atraktivnijim za širok spektar korisnika, kako bi ovaj lokalitet dobio i svoju turističku, kulturnu i urbanističko-arhitektonsku vrijednost. 
 
Prvim rješenjem predviđena je podjela ambijentalne cjeline Vodotornja na tri dijela – ulazni prostor, četiri etaže poslovnog prostora namijenjenog izdavanju manjim firmama, odnosno, vidikovac i administrativni dio na dvije najviše etaže. U rješenje je uključeno i zelenilo na fasadama (punktovi sa puzavicama, kupola prekrivena sa 180 brisoleja), središnji lift u kružnom jezgru stepenica, ali i dodatni panoramski lift uz fasadu ka centru grada.


 
Autori drugog rješenja su isplanirali dodatno proširenje objekta rampom oko čitavog objekta i predvidjeli da objekat čine galerijski, zajednički poslovni prostor i kancelarijski prostori, a restoran i vidikovac u vrhu Vodotornja. I ovo rješenje nudi inovativna rješenja među kojim su perforirani zid-terasa, rezervoar za kišnicu na krovu, sistem za prečišćavanje vode, sistem filtera vazduha i središnji lift u kružnom jezgru stepenica.


 
Grad Bijeljina poziva građane da daju svoj glas jednom od rješenja za novi izgled Vodotornja.
 
Anketa je na linku: 

Anketa za izbor idejnog rješenja novog izgleda Vodotornja :: Grad Bijeljina :: (gradbijeljina.org)