BIJELjINA: SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE


Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, pod sloganom „Samo jedna Zemlja“, u Gradskom parku u Bijeljini, organizovan je muzičko-zabavni progam za djecu i kreativna radionica crtanja kredom na betonu. Organizatori su se potrudili da organizuju i kviz o ekologiji, prirodnjačke eksperimente i predavanja uz animacije i maskote.



Pored Gradske uprave, suorganizatori ovih aktivnosti su Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“, kao i ekološke sekcije Gimnazije „Filip Višnjić“ i Ekonomske škole. Gradonačelnik Ljubiša Petrović nije krio zadovoljstvo što se veliki broj mališana u pratnji eoditelja okupio u parku, kako bi svi zajedno uživali i družili se.



- Ovo je jedan od ljepših događaja u našem gradu, jer park je prepun naših najmlađih stanovnika, a mi stariji se trudimo da ih od malih nogu učimo koliko je neophodno čuvati životnu sredinu i da otpad bacaju na mjesta koja su za to predviđena. Za zdravu životnu sredinu djecu od malih nogu treba pripremati da znaju kako očuvati biljni i životinjski svijet, da je razvijena ekološka svijest, ulaganje u budućnost“, rekao je gradonačelnik Petrović i najavio da će Gradska  uprava raditi intenzivno na ozelenjavanju grada, da će se izgraditi još veliki park u naselju Knez Ivo od Semberije, a renoviraće se i dječije igralište na lokalitetu Bordašev sokak.


 

- Trudićemo se da naš grad ima što više zelenih površina, što će doprinijeti kvalitetu života svih naših građana“, rekao je Petrović.


Direktor Vrtića „Čika Jova Zmaj“ Slaviša Vujanović naglasio je da se u ovoj ustavi konstantno radi sa mališanima o značaju zdrave životne sredine.




- Naši mališani su imali aktivno učešće u obilježavanju „Aprila mjeseca čistoće“, sa njima aktivno radimo i po porogramu rada u našoj ustanovu, jer svi znamo da se od malih nogu uče i prihvataju sve dobre stvari po pitanju ekologije. Za obilježavanje Svjetskog dana zaštite životne sredine, pod sloganom „Samo jedna Zemlja“, izabrali smo Gradski park, jer na najbolji način shvatamo značaj zdrave i očuvane životne sredine“, rekao je Vujanović.



Učenik Stefan Papić iz ekološke sekcije Ekonomske škole naglasio je da svi treba da shvatimo koliki je značaj zaštite i očuvanja životne sredine.
- Za najmlađe sugrađane smo pripremili edukativni i takmičarski kviz. Pored toga što će mnogo naučiti, dobijaju i nagradu učešćem u kvizu koji smo im pripremili, a nagrade su slatkiši, sokići i bioskopska karta“, rekao je Papić.



Pored ove aktivnosti u Gradskom parku, program se nastavlja u Eko vizitor centru „Jezera“ , potom je planirano skupljanje otpada kraj Pavlović puta. Od  13.30 časova biće predstavljena kampanja za revitalizaciju starog drinskog toka „Drinice“ i za uspostavljanje zaštićenog područja u barskom sistemu Starača i toka Drinice, a od 14 do 15 časova slijedi panel diskusija o stanju životne sredine na području Grada Bijeljina.

Suorganizatori ovih aktivnosti su UG „Eko put“, PEZ „Renesansa“, PED „Majevica“, UG „Ada“, Panevropski univerzitet „Apeiron“ i Muzej Semberije.


Semberija info - O. Stjepanović