BIJELJINA: OBILJEŽENO 30 GODINA OD OSNIVANJA DRUGE SEMBERSKE BRIGADE :: Semberija INFO ::

 

BIJELJINA: OBILJEŽENO 30 GODINA OD OSNIVANJA DRUGE SEMBERSKE BRIGADE


Polaganjem cvijeća na spomenik poginulim borcima na gradskom trgu u Bijeljini,  danas je obilježeno 30 godina od osnivanja Druge semberske lake pješadijske brigade, čijih je 138  pripadnika poginulo za stvaranje i očuvanje Republike Srpske. Druga semberska laka pješadijska brigada bila je jedna od najelitnijih jedinica, a  tokom četvorogodišnjih ratnih dejstava nisu izgubili nijedan dio teritorije.



- Druga semberska laka pješadijska brigada je 6. juna 1992. godine, zajedno sa drugim brigadama, krenula u ispisivanje  najsajnijih stranica istorije na ovim prostorima, tako da je ona  svoj zadatatak izvršila tačno na vrijeme i u potpunosti. Na čelu komande brigade, tada je bio major Gavrilović Blagoje, koji nažalost nije više među živima. Brigada je imala 138 poginulih boraca, 550 pripadnika je ranjeno i ugradilo je dio svojih  tijela u temelje Republike Srpske. Narod RS je ugradio dio svoje duše u njene temelje i zato je Republika Srpska vječna”, poručio je ovom prilikom  Pero Mlađenović, ratni komandant Druge semberske lake pješadijske brigade.

Zona odgovornosti  Druge  semberske brigade bila je na području Brčkog, a njeni pripadnici su uspješno izvršavali ratne zadatke i na drugim mjestima, poput Majevice, Ilijaša i Krajine.



-Ako se uzmu u obzir strateški interesi to je bila jedna od brigada koja  je štitila Koridor života, a tokom rata nije izgubila nijedan metar u zoni svoje odgovornosti, u čemu je njen poseban značaj”, naglasio je  Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Kada je riječ o položaju boraca i onom što su oni zaslužili, Ostojić je rekao da im se država još uvijk nije odužila i  dodao da mi svi zajedno trebamo da radimo, prije svega na poboljšanju statusnog  i materijalnog  položaja boračkih kategorija, a posebno demobilisanih boraca.


Semberija info - S. Nikolić