BIJELjINSKI VOLONTERI PRVI U REPUBLICI :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINSKI VOLONTERI PRVI U REPUBLICI


Foto: Semberija info
Na Palama je 28. maja održano Republičko takmičenje u pružanju prve pomoći u kategorijama podmlatka i omladine Crvenog krsta Republike Srpske. Ovogodišnjem, 25. po redu takmičenju prisustvovalo je više od 180 takmičara. Najbolji rezultat u kategoriji omladine ostvarila je ekipa Omladinskog kluba Gradskog odbora Crvenog krsta Bijeljina. Drugo mjesto je osvojila ekipa banjalučke Medicinske škole dok je treće mjesto zauzela ekipa Srednjoškolskog centra „Prijedor“.
 
Osvojeno prvo mjesto bilo je neposredan povod današnjeg prijema koji je za pobjedničku ekipu iz Bijeljine upriličio gradonačelnik Ljubiša Petrović.
 
-Često ponavljam da misija Crvenog krsta dolazi do izražaja u vanrednim situacijama i katastrofama. U međuvremenu, između vanrednih situacija mi se pripremamo za njih. Radimo svaki dan sa djecom, takmičimo se, uključili smo i osnovne i srednje škole, sve sa ciljem da napravimo pravog volontera“, rekao  je Perica Gligić, sekretar Gradskog odbora Crvenog krsta Grada Bijeljina. On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je u veoma jakoj konkurenciji upravo ekipa volontera bijeljinskog Crvenog krsta osvojila prvo mjesto.


 
-Ono što uspjeh naših volontera čini još većim jesu otežani uslovi u kojima oni funkcionišu, počevši od prostorija u kojima rade i opreme za uvježbavanje pružanja prve pomoći. Danas smo se dogovorili da će Gradska uprava Grada Bijeljina preduzeti potrebne korake kako bi nabavila opremu koja je potrebna našim volonterima za buduće vježbanje i učenje,“ istakao je gradonačelnik Petrović i poželio volonterima sreću i uspjeh na državnom takmičenju BiH na koje su se plasirali.
 
Takmičenja iz prve pomoći se odvijaju na poligonu gdje organizatori za takmičare pripremaju određene situacije u kojima oni moraju pokazati svoje vještine i znanje iz prve pomoći. Zadane situacije uključuju markirante, odnosno glumce koji imaju realistične „povrede“ i sudije.
 
-U takvim situacijama sudije ocjenjuju brzinu reakcije i prikazano znanje u saniranju zatečene povrede. Tu dolaze do izražaja finese prve pomoći i tu se vidi  prava razlika između takmičara. Ovo takmičenje, kao i svako drugo, nije bilo lako ali smo se dobro pripremili i osvojili prvo mjesto za naš grad“, izjavila je Rada Bojanić, član pobjedničke ekipe GO Crvenog krsta Grada Bijeljina.


 
Predsjednik omladine Gradskog odbora Crvenog krsta Grada Bijeljina, Luka Milošević istakao je ponos zbog ostvarenog rezultata, uprkos otežavajućim uslovima u kojima ova ekipa bijeljinskih volontera radi, vježba i uči. Pozvao je sve zainteresovane mlade sa područja Bijeljine da se pridruže volonterima Crvenog krsta.
 
-Pored ovog takmičenja, volonteri Crvenog krsta Grada Bijeljina su, od početka ove godine učestvovali u čitavom nizu humanitarnih akcija koje su imale za cilj pomoći našim sugrađenima“, rekao je Milošević.
 
(Semberija info)